Spring naar content

Barbecueën? Voorkom geur- en rookoverlast!

Dit nieuwsbericht is verlopen.
5 juli 2022, 16:08

Wanneer u een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch de terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteken? Met deze tips beperkt u de uitstoot van schadelijke stoffen.

  1. Kijk op Stookwijzer.nu. Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan voor veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast zorgen.
  1. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt niet helemaal, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen.
  1. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook het verbranden van snoeihout of afval is verboden.
  1. Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Deze zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan.
  1. Gebruik een elektrische barbecue. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Dit geeft (nauwelijks) overlast voor de omgeving.