Barbecueën? Voorkom geur- en rookoverlast!
Dit nieuwsbericht is verlopen.
5 juli 2022,
16:08
Wanneer u een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch de terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteken? Met deze tips beperkt u de uitstoot van schadelijke stoffen.
- Kijk op Stookwijzer.nu. Laat de terrashaard, vuurkorf of barbecue uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft rook hangen en dat kan voor veel luchtvervuiling en rook- en geuroverlast zorgen.
- Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt niet helemaal, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Hout moet minimaal 2 jaar drogen.
- Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook het verbranden van snoeihout of afval is verboden.
- Gebruik brandbare blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Deze zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan.
- Gebruik een elektrische barbecue. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Dit geeft (nauwelijks) overlast voor de omgeving.
Delen via: