Voorkom overlast door ratten

Bruine ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. De knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, maar bestrijden is moeilijk. Het is verboden om zelf gif te gebruiken om ratten te doden. Maar er zijn manieren om overlast van ratten te beperken. Graag geven we u tips.

  1. Maak luchtgaten, spleten, keldertoegang dicht, maar zorg wel voor voldoende ventilatie.
  2. Laat geen eten rondslingeren en voorkom afvalbergen rond uw huis.
  3. Bewaar voedsel in afsluitbare bakken. Ook honden- en kattenvoer. En ook in uw kelder, garage en schuur. Ruim fruit op dat in de tuin op de grond is gevallen.
  4. Maak dierenverblijven zoals kippenhokken ‘ratdicht’ met fijnmazig gaas. Voorkom dat ratten met de kippen samen eten.
  5. Voer geen brood aan eenden en leg voer voor vogels in de tuin niet op de grond.
  6. Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of snoeiafval.

Rattenplaag?

Zitten er echt ratten bij uw huis? Dan is het verstandig om samen met de buren te kijken naar een oplossing. De gemeente bestrijdt alleen ratten als er gevaar is voor de volksgezondheid of risico op een plaag. Rattenbestrijding op particulier terrein wordt door de gemeente betaald. Op bedrijventerreinen is dat voor rekening van de bedrijven. Het is altijd mogelijk om hulp of advies bij de gemeente te vragen via telefoonnummer 14 0342. U kunt uw melding ook doorgeven via www.barneveld.nl/melden

Over de bruine rat

Mensen ervaren regelmatig overlast door de bruine rat. Het is vooral de mens zelf die de overlast veroorzaakt. De bruine rat voelt zich goed thuis in de buurt van mensen wanneer er afval rondslingert. Ratten leven in kleine groepen met een eigen territorium, hebben een lengte van 22 tot 30 cm, een kale staart en wegen ca. 500 gram. Het vrouwtje heeft meerdere worpen per jaar en krijgt dan 5 tot 7 jongen per keer. De reuk is het belangrijkste zintuig. Vooral in de nacht is de rat actief. Hij gaat op zoek naar eten, daarbij is hij een alleseter, granen, groenten, fruit, vlees en vis staan op zijn menu.