Het strooiseizoen is begonnen

Het strooiseizoen is weer begonnen. Van 1 november tot 1 april staat een ploeg van 30 man klaar voor gladheidsbestrijding. We beginnen pas met strooien als het wegdek nat is. Bij een droog wegdek wordt het zout namelijk snel weggereden. We kunnen niet overal tegelijk de wegen vrijhouden van gladheid. Daarom gebeurt het strooien in 2 rondes. 

2 strooirondes

Het wegennetwerk is onderverdeeld in 2 strooirondes. 

Strooironde 1 

Deze wegen, straten en fietspaden worden op elk moment gestrooid wanneer dat nodig is. Ook ‘s nachts. Het gaat om doorgaande wegen, wijktoegangswegen, busroutes, doorgaande fietspaden en winkelstraten. Voorbeelden zijn de Nijkerkerweg en de Hoofdstraat in Voorthuizen; de Eendrachtstraat en de Hoevelakenseweg in Terschuur; de Lunterseweg en de Thorbeckelaan in Barneveld.  

Let op: wegen en straten die zijn afgesloten voor het verkeer worden niet gestrooid.

Strooironde 2 

De overige straten en fietspaden volgen als de wegen in strooironde 1 zijn gestrooid. Dit zijn bijvoorbeeld woonerven en wijkstraten. Er wordt hier alleen gestrooid tijdens gewone werkdagen. Dus niet in het weekend of op zon- en feestdagen.  

1000 ton zout beschikbaar 

Om de gladheid de baas te zijn heeft de gemeente dit jaar 1000 ton zout beschikbaar. Er wordt puur strooizout (natriumchloride) gebruikt zonder toevoeging van vloeistof. Het blijft niet plakken aan de weg. Daarom wordt er pas gestart met strooien als het wegdek vochtig is, omdat het strooizout anders weg kan waaien. Het strooizout is werkzaam tot ongeveer -7 graden Celsius. Bij lagere temperaturen vermindert de werking.  

Help elkaar bij winters weer 

U kunt misschien ook een steentje bijdragen bij winters weer. Vriest het of heeft het gesneeuwd? Met deze tips helpen we elkaar om veilig de weg op te kunnen. 

  • Op sommige fietspaden worden de paaltjes tijdens het winterseizoen naar beneden gehouden. Dat betekent niet dat u met uw auto op deze fietspaden mag rijden. De chauffeur van de strooiwagen kan dan wel ongehinderd z’n strooiroute vervolgen. Op sommige plaatsen blijven paaltjes (overdag) omhoog staan, omdat daar een groter risico bestaat op ongevallen bijvoorbeeld bij scholen. Zet in ieder geval niet zelf paaltjes omhoog.  
  • Loop, fiets of rijd voorzichtig.  
  • Houd rekening met andere weggebruikers.  
  • Veeg het pad naar uw woning schoon. Veeg of schuif de sneeuw in een aanliggende tuin. Of op een walletje langs het voetpad. Veeg de sneeuw niet op straat. Dit is hinderlijk voor fietsers en wandelaars.  
  • Als u een beetje zout wilt strooien, veeg dan eerst de sneeuw weg. 
  • Via X (voorheen Twitter, @GladheidBveld) informeert de gemeente over strooiacties.
illustratie

Gladheidsbestrijding

De informatie over strooirondes staat altijd op de pagina Gladheidsbestrijding.

Gladheidsbestrijding