Nieuwbouw Ontmoetingscentrum schiet goed op

In Barneveld, in de wijk Oldenbarneveld

Op 21 maart was het zover. Het nieuwe gebouw voor Ontmoetingscentrum Bronveld en Stichting Hulp aan Elkaar is wind- en waterdicht. Een mooi moment om de vrijwilligers van Bronveld en stichting Hulp aan Elkaar uit te nodigen om het gebouw voor de eerste keer van binnen te bekijken.

Duurzaam en circulair

Eind 2022 is het ontwerp van het nieuwe gebouw gepresenteerd aan omwonenden en andere geïnteresseerden. Zij reageerden enthousiast op het ontwerp. Het nieuwe gebouw is duurzaam en circulair. In de voorbereiding en uitvoering zijn samen met de aannemer de ideeën voor circulair bouwen steeds verder uitgewerkt en verbeterd.

Nu duidelijk zichtbaar

Circulair bouwen gaat uit van ‘los maakbaar bouwen’ en ‘letten op milieu-impact’. En dat is in deze ruwbouwfase goed te zien. Er zijn Prefab elementen, houten gevels, houten kolommen, gelamineerde spanten, houten vloeren, opvallende overstekken en veel ramen.

Wethouder Jolanda de Heer: “Het nieuwe gebouw is niet alleen mooi, maar ook duurzaam en energiezuinig. Alle vrijwilligers hebben een kijkje kunnen nemen in het nieuwe gebouw. Het is fijn dat er zo enthousiast op het nieuwe gebouw wordt gereageerd. Ik hoop dat het nieuwe gebouw straks zorgt voor veel mooie ontmoetingen in de wijk en dat het een huiskamer is voor de wijk Oldenbarneveld.”

Van ruwbouw naar de afbouwfase

Nu het gebouw wind- en waterdicht is, begint de afbouwfase. De werkzaamheden liggen op schema. De aannemer gaat starten met de binnenwanden en de afwerking. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind mei klaar.

Bekijk het ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe gebouw en het terrein is te zien op de webpagina www.barneveld.nl/bronveld.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een manier van bouwen die de traditionele 'neem, maak, gebruik, gooi weg'-manier vervangt. In plaats van materialen te zien als wegwerpproducten, worden ze gezien als waardevolle grondstoffen die keer op keer kunnen worden gebruikt. Dit betekent het minder afval en een veel langere levensduur van materialen. Bij renovaties of sloop wordt een gebouw gedemonteerd en worden materialen of onderdelen hergebruikt.

Het steven is een duurzame gebouwde omgeving. Er wordt gelet op de gevolgen voor het milieu. Daarnaast wordt ook gekeken naar op de sociale en economische kant. Het resultaat is een gebouw dat mooi en functioneel is. Bovendien levert het een positieve bijdrage aan het milieu en de gemeenschap.

Door partijen uit de regio

Bij zowel het ontwerp voor de nieuwbouw als voor de uitvoering werd en wordt samengewerkt met bedrijven uit de gemeente Barneveld en regio FoodValley. Zo maakte Fier architecten uit Nijkerk het nieuwe ontwerp. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Installatie adviseur Mosterdadvies uit Barneveld, Aannemer Bouwbedrijf van Driesten uit Harskamp en Installateur Hartkamp uit Barneveld.