Gemeente Ede in gesprek met ondernemers over Netcongestie

Op 7 juni organiseerde de gemeente Ede een bijeenkomst voor ondernemers over netcongestie. Een ingewikkeld onderwerp maar in het kort kan gesteld worden dat ons elektriciteitsnetwerk vol zit. Bedrijven die groeien of meer elektriciteit gaan verbruiken kunnen hun contract niet uitbreiden en voor nieuwe bedrijven is bijna geen ruimte meer om een aansluiting te krijgen. Tijd dus om te bespreken hoe we er in Ede voor staan en wat we kunnen doen om met deze uitdaging om te gaan. We nodigden vier experts uit en gingen met ruim 100 ondernemers in gesprek.

Liander gaf inzicht in de huidige situatie op het net en schetste de uitdagingen voor de komende jaren. Zo is er transportschaarste op het net en zetten ze alles op alles om de bouw van infrastructuur te versnellen, helaas haalt de realiteit rondom elektrificatie ons in. Van Liander was richting ondernemers de oproep om hun eigen energieverbruik goed te monitoren en na te gaan of ze de piek in hun verbruik er zo veel mogelijk uit kunnen halen. Hierdoor is het soms mogelijk om door spreiding binnen het huidige contract te blijven. Daarnaast werkt Liander aan nieuwe contractvormen, bijvoorbeeld tijdsgebonden contracten of groepscontracten voor een aantal bedrijven die hun verbruik onderling afstemmen.

Het bedrijf Groendus lichtte toe wat bedrijven en bedrijventerreinen kunnen doen om hun energieverbruik goed te kunnen monitoren en met bepaalde maatregelen het net zoveel mogelijk te ontlasten. Groendus heeft in Ede samen met het bedrijventerrein BTA12 onderzocht wat er mogelijk is. Zo kan er ruimte op het net gecreëerd worden door met elkaar afspraken te maken om contracten onderling te verdelen, het ene bedrijf heeft mogelijk nog contractruimte over en het andere bedrijf zit al aan haar maximum. Daarnaast kan ook opgewekte stroom onderling uitgewisseld worden, meer lokale opwek gerealiseerd worden en energie opgeslagen worden. De grootste voorwaarde voor meer energieonafhankelijkheid is samenwerking!

Vanuit de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Gelderland Overijssel (GO-RAL) kwam een toelichting over de ontwikkelingen rondom de laadinfrastructuur voor voertuigen. Steeds meer bedrijven kiezen voor elektrische voertuigen maar er zijn nog niet altijd genoeg laadmogelijkheden. De provincies bieden aan om bedrijven en bedrijventerreinen te ondersteunen met het ontwikkelen van slimme laadoplossingen en scenario’s uit te werken. Onderlinge samenwerking en afstemming tussen bedrijven is daarbij een belangrijke voorwaarde.

Ten slotte gaf het Edese bedrijf ABB een presentatie over de verduurzamingsmaatregelen die zij hebben genomen om zoveel mogelijk energieonafhankelijk te worden. Er werden enkele inspirerende voorbeelden genoemd, zoals de plaatsing van het maximumaantal zonnepanelen op het dak, LED-verlichting, complete elektrificatie van het machine- en wagenpark en reductie en recycling van afval. Met deze stappen is in 2022 CO2-neutraliteit bereikt. De volgende stap is de realisatie van een Warmte Koude Opslag (WKO). ABB gaf graag hun kennis te willen delen en open te staan voor bezoeken van geïnteresseerde bedrijven.

Wethouder Arnold Versteeg sloot de bijeenkomst af: ‘netcongestie is een grote uitdaging voor bedrijven, bijna niemand ontkomt aan het verder elektrificeren van hun bedrijf. Mijn oproep is om dit als bedrijf niet alleen te doen, samenwerking is nodig om verdere stappen te zetten. Als gemeente denken we graag mee over wat er mogelijk is!’