Gemeente Ede wil inwoners beter betrekken bij plannen

Hoe kan de gemeente inwoners het beste betrekken bij het maken en uitvoeren van plannen? Dat staat opgeschreven in de vernieuwde Edese Participatie Aanpak (EPA), die het college van burgemeester en wethouders dinsdag heeft vastgesteld. De EPA geeft duidelijke spelregels voor ondersteuning door de gemeente bij plannen die inwoners hebben. Ook zijn de spelregels aangescherpt voor het betrekken van inwoners en organisaties bij gemeentelijke plannen en plannen van anderen, bijvoorbeeld projectontwikkelaars.

Verbeteringen

Met deze vernieuwde aanpak wil de gemeente inwoners nog beter betrekken De gemeente werkt al sinds 2019 met de EPA en heeft ook gekeken wat ze zelf beter kan doen. “Als gemeente moeten we verbeteren op het gebied van verwachtingsmanagement, terugkoppeling van resultaten en het nakomen van onze afspraken", zegt wethouder Karin Bijl (participatie).

Participatie is van groot belang

Samenwerking tussen inwoners, organisaties en de gemeente wordt steeds belangrijker, legt Bijl uit: "De gemeente kan maatschappelijke vraagstukken niet alleen oplossen. Inwoners, ondernemers en organisaties in de gemeente Ede beschikken samen over een schat aan kennis en ervaring, die we graag benutten. We koesteren initiatieven van inwoners, want deze versterken de sociale samenhang, en kunnen bijdragen aan een gezondere, groene buurt. Het is essentieel dat we ondersteuning bieden waar nodig en als gemeente flexibel omgaan met de verschillende belangen die spelen in de samenleving", voegt Bijl toe.

Input van inwoners

Bij de vernieuwde participatieaanpak heeft de gemeente gevraagd aan inwoners, organisaties en ondernemers om verbeterpunten te noemen in de samenwerking met de gemeente. Meer dan 1.000 inwoners hebben hiervoor een vragenlijst ingevuld. Met 91 inwoners en 20 organisaties is verder gepraat over de verbeterpunten en over aanvullingen op het gebied van inwonersinitiatieven. Dat heeft waardevolle input opgeleverd, waarvan veel is meegenomen in het vernieuwde beleid. "Ik heb er vertrouwen in dat deze vernieuwde EPA ons de komende jaren helpt om tot goede en waardevolle gesprekken te komen. Participatie blijft een proces van leren en voortdurend verbeteren. En we blijven hier ook zeker over in gesprek met onze inwoners en gemeenteraad," aldus Bijl.

Het nieuwe participatiebeleid van de gemeente wordt in september en oktober behandeld in de gemeenteraad. Daarna informeert de gemeente inwoners en organisaties op verschillende manieren over de spelregels en ondersteuning.