Stikstof knelpunt in Edese bouwprojecten

Het is steeds moeilijker om een vergunning te verlenen voor nieuwe bouwprojecten in de gemeente Ede. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. In een aantal projecten waarvoor dit jaar een bestemmingsplan of vergunning zou worden afgegeven vormt stikstof een knelpunt. Dit leidt vrijwel zeker tot vertraging. Projecten waarvoor al een vergunning is afgegeven gaan gewoon door.

Bouw en infrastructuur

Het gaat om zowel bouw- als infrastructurele projecten. Het betreft de fietstunnel Emmalaan, de herontwikkeling in de Wethoudersbuurt, de bouw rond de Westzoom in Lunteren, het noordelijk deel van het bouwplan Wekerom Oost, de uitbreiding van bedrijventerrein Harskamp, de verkenning naar een nieuw zwembad aan de Zandlaan, de verkabeling van de hoogspanningslijn in Ede Noord en een tweetal deelgebieden op het WFC-terrein. In de plannen zijn enkele honderden woningen opgenomen.

Bouwfase

Vergunning voor bouwprojecten kunnen alleen worden afgegeven als het plan geen negatieve gevolgen heeft voor Natura 2000 gebieden. De Raad van State heeft in november bepaald dat ook stikstof die in de natuur terecht kan komen tijdens de bouwfase moet worden meegewogen. Hiervoor gold eerder een vrijstelling. De gemeente moet daarom nader onderzoek doen naar impact van stikstof op de natuur van deze projecten. Dit leidt vrijwel zeker tot vertraging, maar de impact kan per project sterk verschillen. Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,We zoeken naar oplossingen die in ieder geval niet mogen leiden tot meer druk op Natura2000 gebieden. We zien het liefst dat er een verbetering optreedt. Dat is een ingewikkelde puzzel in onze gemeente met veel natuur, waar we ook forse ambities hebben op het gebied van wonen en werken.’’ De wethouder roept het kabinet om snel actie te ondernemen om uit deze impasse te komen: ,,We zijn nu in een boekhoudsysteem terecht gekomen waarmee we de natuur amper helpen en de bouw ook niet.''

Oplossingen

De gemeente onderzoekt diverse oplossingen. Allereerst wordt gekeken voor welke project intern kan worden gesaldeerd. Dit betekent dat aangetoond wordt dat het nieuwe plan minder stikstofneerslag veroorzaakt dan de oude bestemming op dezelfde locatie. Als dat geen oplossing biedt moet ecologisch onderzoek gedaan worden naar de impact van de bouw op de natuur. In het uiterste geval overweegt het college extern salderen. Dit betekent dat er stikstof moet worden weggenomen bij een bron buiten het bouwgebied.