Toespraak burgemeester Van Daalen - nieuwjaarsreceptie 2024

Beste mensen, beste inwoners, ondernemers, aanwezigen,

Van harte welkom! Wat goed om u allemaal hier te zien, in het Huis van Ermelo. En wat fijn om te zien dat er zoveel mensen zijn.

De nieuwjaarsreceptie is een moment om elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar, samen vooruit te kijken en ook nog even terug te blikken. U heeft dat vast met uw familie en vrienden al gedaan, en ik ben blij dat wij de gelegenheid hebben om dat vanavond ook met elkaar te doen met de blik op de gemeente Ermelo. Ik hoop dat u dit nieuwe jaar goed bent gestart en met vertrouwen tegemoet ziet. Ik ben blij te kunnen melden dat de jaarwisseling in onze gemeente rustig is verlopen.

Om te beginnen wil ik iedereen het beste wensen voor dit nieuwe jaar. Voor u en uw naasten; een mooi en gezond 2024 toegewenst!

Er is in het afgelopen jaar ontzettend veel gebeurd. In de wereld, in ons land en in Ermelo.

Wanneer we kijken naar het wereldnieuws en de oorlogen die onverminderd woeden, naar de conflicten tussen landen, partijen en bevolkingsgroepen, realiseer ik me hoe dankbaar we mogen zijn dat we in Nederland in vrede kunnen samenleven. In ons land mag je voor je mening uitkomen, kies je zelf de mensen waar je mee omgaat, en ben je vrij om te geloven wat je wilt. Het is belangrijk om daar bij stil te staan, en ons te realiseren wat een groot goed dat is. Ook al lijken we elkaar soms steeds minder te begrijpen, en wordt de focus door sommigen meer op onze verschillen dan op onze overeenkomsten gelegd, we leven in een land waar we onszelf mogen zijn. En dat betekent een samenleving waarin diversiteit en inclusiviteit hand in hand gaan. Iets waar we trots op mogen zijn, en wat we moeten koesteren.

Dit jaar staat de nieuwjaarsreceptie in het teken van Ermelo helpt : het helpen van en het omzien naar elkaar. Op de markt vindt u meer dan 30 maatschappelijke organisaties en instanties die zich (vrijwillig) inzetten voor de Ermelose samenleving. Een mooie gelegenheid om te zien wat u voor elkaar kunt betekenen. Heeft u een vraag, of wilt u een ander helpen? Ga dan zeker even een kijkje nemen! Dank aan degenen die druk zijn geweest met de voorbereiding: Wietze, Jessica, Ed, Astrid en Hanneke.

Ik noemde het net al: mensen zijn verschillend. En gelukkig maar, iedereen is uniek, en verschillen horen erbij. Maar wat daarbij belangrijk is, is dat we beseffen dat we allemaal sámen onze samenleving vormen. Iedereen heeft daarin zijn deel. Ons individuele geluk en ons welzijn is onlosmakelijk verbonden met het welzijn en het geluk van anderen.

Een Afrikaanse filosofie die bekend staat als Ubuntu, zegt: "Ik ben omdat wij zijn." Een mens is een mens, altijd in relatie tot anderen. We zijn allemaal onderdeel van een gemeenschap. We horen bij een familie, zijn onderdeel van een vereniging, een klas, een vriendengroep of van een kerk. We wonen in een buurt, helpen wellicht op school, of doen iets voor onze naasten. Zo dragen we allemaal bij aan het grotere geheel.

En ook meningsverschillen, andere achtergronden en conflicterende opvattingen zorgen ervoor dat we ons kunnen vormen. Niet iets om te ontwijken of te veroordelen volgens de Ubuntu-filosofie, maar juist iets om dankbaar voor te zijn. Onze koning benoemde het in zijn kersttoespraak heel mooi: Vrede is het vermogen om conflicten beheersbaar te houden. Tegenstellingen horen erbij. Ze houden ons wakker en zorgen ervoor dat vergeten belangen aan bod komen en dat nieuwe oplossingen een kans krijgen.

Laten we in het nieuwe jaar elkaars verschillen waarderen, en af en toe stilstaan bij het feit dat we elkaar nodig hebben. Bij grote gebeurtenissen, maar zeker ook bij de dagelijkse beslommeringen kan een klein gebaar het verschil maken. Bij blijdschap en verdriet, bij hoogtijdagen en in periodes waar het minder voorspoedig gaat, laten we elkaar blijven vasthouden. En als u meer wilt weten over Ubuntu, we hebben mensen in ons midden die daar alles van weten. Bijvoorbeeld Mathilde Stam van Welzijn Ermelo.

Het afgelopen jaar in Ermelo

Ruim een jaar geleden mocht ik mij officieel verbinden aan Ermelo. Als burgemeester, uw burgemeester. En onze mooie gemeente groeide ook het afgelopen jaar weer. We kregen er weer inwoners bij en groeiden tot 27.861 inwoners.  Daarmee groeide Ermelo zelfs ook harder dan de rest van Gelderland.

Wanneer ik terugkijk op 2023 zie ik dat er veel mooie dingen zijn gebeurd in Ermelo. De rode draad in de ontwikkelingen is dat we ons om elkaar bekommeren én Ermelo klaarstomen voor de toekomst. Er is hard gewerkt en we mogen trots zijn op het resultaat. Het voert te ver om alles te noemen, maar ik wil bij een paar dingen graag stilstaan.

We zijn druk bezig met het realiseren van noodopvang voor vluchtelingen. In november en december hebben we daar met inwoners en de gemeenteraad goede gesprekken over gevoerd en stappen gezet. Ik hoop dat we in 2024 een bijdrage kunnen leveren door mensen in nood, die huis en haard hebben verlaten, een veilig onderkomen te bieden.

Ook onze eigen veiligheid, had onze aandacht dit jaar. Met controles en voorlichting in ons buitengebied proberen we criminele ondermijning een stap voor te zijn, en ook dit jaar is daar weer door veel collega’s tijd en energie in gestoken. En de wolf liet zich zien, en bedreigde dit jaar het gevoel van veiligheid van een deel van onze inwoners. Door samen met de provincie te kijken naar de mogelijkheden voor ondernemers, inwoners en natuurbeheerders proberen we een goede balans te vinden tussen alle verschillende belangen.

En er gebeurde nog veel meer:

Recent ontving Interactie van wethouder Hamstra symbolisch de sleutel van het nieuwe Sportcentrum De Zanderij. Er staat een prachtig sportcomplex voor alle Ermeloërs, sportverenigingen, zwemliefhebbers en zorginstellingen. Sporters van alle leeftijden en niveaus komen samen op deze nieuwe plek, een aanwinst voor ons dorp waar we jaren mee vooruit kunnen.

Ook is er dit jaar, samen met onze buurgemeenten Zeewolde en Harderwijk, veel tijd en energie besteed aan het  nieuwe beleid op het gebied van het Sociaal Domein. De nota Sociaal Domein vormt de basis voor de komende jaren. Het uitgangspunt hierbij is dat iedereen kan meedoen, en we daar sámen met verenigingen, inwoners, vrijwilligers en organisaties voor zorgen.

Een aantal van onze scholen zijn, en worden, klaargestoomd voor de toekomst: De plannen voor de renovatie en nieuwbouw van het Groevenbeek college lopen gestaag door, en liggen op schema. En de nieuwbouw van het Emaus College, en het geschikt maken van het huidige gebouw van het Emaus College voor de leerlingen van de Rietschans, geeft de leerlingen van de beide scholen een passende onderwijsomgeving.

Op het gebied van duurzaamheid zijn ook belangrijke stappen gezet in 2023 en daar gaan we in 2024 mee verder. Samen met de Provincie en met de gemeente Putten wordt hard gewerkt om onze bijdrage aan een duurzamere samenleving te realiseren, in de vorm van windmolens. Ook worden, daaraan gekoppeld, de mogelijkheden van een duurzaam bedrijventerrein onderzocht. Niet alleen dragen we daarmee bij aan een duurzame toekomst, ook worden op termijn bestaande bedrijventerreinen ontlast en creëren we ruimte voor onze woningbouwopgave. Belangrijk voor de toekomstige generaties. Onderwerpen waar de wethouders Weidema en Van Veen druk mee zijn.

Sommige ontwikkelingen zijn niet direct zichtbaar, maar vormen wel een belangrijke basis voor ons als gemeente. De financiële huishouding van onze gemeente is de afgelopen periode tegen het licht gehouden, wat betekent dat we ons huishoudboekje nóg beter op orde hebben. Waarbij we achter de schermen ons best doen om dit ook voor de toekomst veilig te stellen. We zijn inmiddels aangehaakt bij een onderzoekcommissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, we zitten dicht bij het vuur.

Ook op het gebied van wonen gebeurt er veel. De uitvoering van de woondeal loopt op schema, er zijn een flink aantal woningen opgeleverd het afgelopen jaar, bijvoorbeeld hier vlakbij aan De Hooge Riet. In het Oranjepark wordt gebouwd aan de eerste 42 appartementen, en verschillende (ontwerp)bestemmingsplannen maken de weg vrij voor de bouw van nieuwe woningen of de transformatie van recreatie naar wonen. Tenslotte is het stedenbouwkundige plan voor de realisatie van 100 woningen binnen Veldwijk vastgesteld. En tenslotte, is er per 1 januari van dit jaar de Omgevingswet in werking getreden. Een grote verandering in de wetgeving waarbij veel wetten vervangen zijn door één nieuwe wet. Dat heeft ook veel impact voor de gemeentelijke organisatie. Er gebeurt veel in Ermelo!

Plannen en thema’s die in het college in samenspraak met de gemeenteraad worden besproken. Samen vormen we het gemeentebestuur en zetten we ons ook in 2024 weer in om te komen tot het beste voor Ermelo.

Ter afsluiting:

Ik ben, omdat wij zijn. Laten we dat in gedachten houden als we zien dat iemand hulp nodig heeft, wanneer u zelf ondersteuning kunt gebruiken of wanneer we het soms niet met elkaar eens zijn. Laten we in het nieuwe jaar ook elkaars verschillen waarderen, en geregeld stilstaan bij het feit dat we elkaar ook zo hard nodig hebben.

Rest mij nog om u een ontzettend mooi 2024 te wensen!