Wanneer bel je 112?

Hulpdiensten hebben tijd nodig om te komen op de plek waar ze nodig zijn. In het geval van levensbedreigende situaties, bellen de meeste mensen snel het alarmnummer en zijn politie, brandweer of ambulance vaak snel ter plaatse.

Als er een verdachte situatie is, kan het gek voelen om 112 te bellen. Terwijl ook bij een verdachte situatie iedere seconde telt. Dat onderbuikgevoel, bij die persoon die net wat te opvallend bij het huis van de overburen naar binnen kijkt, of die auto met twee schimmige figuren die al voor de vierde keer door de straat rijdt: de politie wil zo snel mogelijk dit soort personen kunnen controleren. Door het algemene politienummer (0900-8844: wel politie, geen spoed) te bellen gaat waardevolle tijd verloren omdat het vaak langer duurt voordat je de meldkamer aan de telefoon krijgt.  

Wat gebeurt er als ik 112 bel?

Bel je met de 112-centrale dan krijg je eerst iemand aan de telefoon die vraagt in welke plaats het noodgeval is. Ook wordt gevraagd of politie, brandweer of ambulance nodig is. In veel gevallen moet je daarna even blijven wachten, terwijl je doorverbonden wordt met de juiste meldkamer. 

Soms blijkt later dat de situatie meeviel of toch niet zo verdacht was als dat het leek. Maar op dat moment was de situatie wel verdacht. En op dat moment moest de politie die persoon controleren en niet een half uur later, want dan is de mogelijke inbreker al weg. Of erger nog, heeft de dader ingebroken in de auto of woning.

Bij verdachte situaties (en natuurlijk bij levensbedreigende situaties) mag 112 dus altijd gebeld worden. Meer informatie is te vinden op de website van de politie: Wat gebeurt er als ik alarmnummer 112 bel?