‘Met een groene bril op avontuur’

Groene daken en houten gevels vallen op in de Noorderwaard

De huizen van Marco Stoelinga en Inge Knappstein en hun buren zijn sinds deze zomer een eyecatcher in Wijk bij Duurstede. De achtergevels zijn bekleed met hout en op het schuine dak liggen dakpannen met sedumplantjes. 

Het begon voor Marco Stoelinga en Inge Knappstein en hun buren als een behoefte aan meer ruimte en betere isolatie. Het mondde uit in een ingrijpende verbouwing. De complete achtergevel en het dak van de twee adressen aan de Molenakker in Wijk bij Duurstede werden verwijderd en vervangen. Bakstenen en ‘gewone’ dakpannen maakten hierbij plaats voor een houten gevel en ‘groendakpannen’ met sedum.

Het dak eraf

Om meer ruimte te creëren op de bovenverdieping, trokken ze de gevel van de twee huizen op. Hierdoor werd het dak minder schuin. Met een helling van 30 graden was het ineens geschikt voor dakpannen met sedum erin. Inge: “We zijn met een groene bril op avontuur gegaan, dus het sedum was een mooie bijkomstigheid. Voor de esthetiek en de biodiversiteit. De plantjes bloeien verschillend. We zien steeds andere kleuren en laatst hadden we een periode met heel veel vlinders. Nu zien we er regelmatig vogels in zitten. We komen groen tekort op straat, dus het is fijn dat je dit kunt terugdoen voor de natuur. Doe ik nu het dakraam open, dan ben ik omringd door groen.”

Inge en Marco hebben nog nooit zoveel mensen gesproken als in het laatste halfjaar, vertellen ze enthousiast. Marco: “Mensen willen weten wat we gedaan hebben en hoe. Vooral de groene dakpannen vallen op.” Maar ook de houten muur trekt aandacht. De gevels aan de achterzijde lieten ze vervangen en voorzien van een houten gevelbekleding. “Het hout is hydro-thermisch bewerkt, gekookt zeg maar, waardoor het ook onbewerkt een levensduur heeft van 50 jaar en onderhoudsvrij is.” 

Natuurvriendelijk isoleren

Voordat een bewoner begint met het isoleren van een woning, moet eerst een ecologisch onderzoek plaatsvinden. Sommige gemeenten, waaronder Wijk bij Duurstede, hebben hiervoor een vrijstelling. Dit komt omdat deze gemeenten de beschermde soorten al in kaart hebben gebracht in een Soortenmanagementplan (SMP). Zo kunnen inwoners zonder uitgebreid onderzoek toch aan de slag. Marco en Inge hadden voor de verbouwing een spreeuwennest in het dak. Volgens het SMP mochten ze daarom pas na het broedseizoen starten met verbouwen. Inge: “Zodra de spreeuwen uitvlogen, hebben we de ingang naar het nest dichtgemaakt. De gemeente deed een laatste check of de dieren echt gevlogen waren. Daarna konden we gelukkig doorgaan volgens planning.”

Op de website Flora-fauna-check kunnen inwoners zien welke beschermde soorten op hun adres voor kunnen komen. Om ook na een verbouwing onderkomen te bieden aan deze dieren, zijn bewoners verplicht om een alternatieve verblijfplaats te plaatsen. Marco en Inge kozen voor mussenkasten die bij de verbouwing gelijk zijn ingebouwd in het dak. 

Minder kil

Marco en Inge zijn heel blij met het resultaat van de verbouwing. Op de eerste verdieping en op de zolder hebben ze meer loopruimte gekregen. Inge: “Het voelt nu gelijk al veel aangenamer in huis. Voorheen was het in ons jaren ’70 huis altijd kil.” Ook zijn vorige maand zonnepanelen geplaatst en krijgen ze binnenkort nog vloerverwarming. Zo kunnen ze in de toekomst op lage temperatuur gaan verwarmen met een warmtepomp. 

Om alle aanpassingen te kunnen bekostigen, sloot het stel een bouwdepot af. Dit is een aparte rekening bij je hypotheek om een verbouwing te kunnen bekostigen. Marco: “In de maandtermijn is dat voor ons prima te behappen.” Voor de nieuwe ramen en de dakisolatie maken ze gebruik van de ISDE-subsidie. 

Verbouwplannen?

Bent u van plan uw spouwmuur- of dak te isoleren? Kijk op de website van Natuurvriendelijk-isoleren welke isolatiebedrijven natuurvriendelijk isoleren. Zo voorkomt u dat bij het isoleren dieren zoals huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen onnodig doodgaan. Heeft u een vraag aan de gemeente? Mail naar duurzaam@wijkbijduurstede.nl