Brandveiligheid: breng deze feestmaand niet alleen warm, maar vooral ook veilig door

Het is alweer december. Terwijl de temperaturen buiten dalen nestelen we ons binnen met de warmte van elektrische apparaten, lichten en gezelligheid. Het is de maand van feestelijke vieringen en samenzijn. Laten we daarom samen stilstaan bij een onderwerp die deze maand een belangrijke rol speelt: brandveiligheid. Zo kunnen we deze feestmaand niet alleen warm, maar vooral ook veilig doorbrengen.

Brandveiligheid

Een woningbrand is iets waar u waarschijnlijk niet dagelijks over nadenkt. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. In december breiden deze meldingen zich uit naar onder andere ongelukken met omvallende kaarsen of kerstbomen die vlam vatten.

Wanneer u ouder wordt kan uw reuk, gehoor en zicht veranderen. Hierdoor kunt u minder snel merken dat er een klein vuurtje is begonnen. Ouderen voelen vaak minder goed hoe warm iets is vanwege een verminderde gevoeligheid voor pijn. Daarnaast is het risico op struikelen of vallen hoger, omdat de coördinatie, balans, inschattingsvermogen en snelheid van bewegen minder goed zijn. Ook de staat van het huis kan bijdragen aan het risico op brand. Als het huis niet goed wordt onderhouden, bijvoorbeeld omdat de bewoners niet zo sterk meer zijn, kan dat gevaar opleveren.

Gelukkig kunt u zelf of met hulp van uw naasten veel doen om uw huis brandveiliger te maken. Of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan beperken.

Rookmelders

Een rookmelder geeft u de tijd om een woning te verlaten voordat de brand zich uitbreidt. Rookmelders zijn een voor de hand liggende tip, maar werken rookmelders voor iedereen? U kunt u misschien voorstellen dat voor iemand met een verminderd gehoor een rookmelder niet de juiste bescherming biedt. Daarom gaan wij eerst in op een aantal tips die specifiek gericht zijn op rookmelders:

  • Zorg dat de rookmelder goed hoorbaar is

Voor mensen die een minder goed gehoor hebben is er een versterker beschikbaar. Daarnaast kunt u een trilplaat onder uw bank- of hoofdkussen plaatsen en een lichtflitser aanschaffen voor extra waarschuwing bij rook.

  • Kies voor een rookmelder met een gesproken alarm

Een rookmelder met gesproken alarm spreekt het woord “BRAND!” uit wanneer er rook- of brandgevaar wordt gedetecteerd. Dit zorgt ervoor dat mensen beter weten wat ze moeten doen. In veel gevallen worden gesproken alarmen vergoed door de zorgverzekeraar.

  • Kies voor een rookmelder die de buren waarschuwt

Draadloos gekoppelde rookmelders geven een alarmsignaal af aan de buren, wanneer één rookmelder een beginnende brand ontdekt. Buren kunnen helpen met vluchten en hulpinstanties informeren.

Meer tips voor brandveiligheid

Naast het installeren van rookmelders zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden om uw woning zo brandveilig mogelijk te maken. Tijdens de koude dagen zoeken we de warmte op. Denk aan het gebruik van kaarsen, elektrische dekens of de openhaard. Hoe kunt u zorgen voor een veilig, maar warm december?

  • Elektrische Apparaten en Oververhitting

Tijdens de wintermaanden worden elektrische apparaten meer gebruikt. De elektrische deken zorgt dat uw bed heerlijk warm is voordat u erin stapt, maar deze deken geeft ook risico’s. Om oververhitting te voorkomen kunt u een tijdschakelaar gebruiken. Wanneer u de deken niet gebruikt kunt u deze het beste oprollen in plaats van vouwen, dit verkleint de kans op beschadigingen aan de bedrading. Controleer ook uw andere elektrische apparaten regelmatig op oververhitting en zorg ervoor dat de apparaten zijn uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn.

  • Veilig Kaarsengebruik

Kaarsen zorgen voor een warme sfeer, maar ze brengen ook een brandgevaar met zich mee. Plaats kaarsen in stabiele houders, uit de buurt van brandbare materialen. Blaas ze altijd uit voordat u de kamer verlaat. Overweeg het gebruik van LED-kaarsen als veilig alternatief.

  • Pas op met stekkerdozen en verlengsnoeren

Stekkerdozen zijn handig, maar teveel apparaten aansluiten op 1 stekkerdoos kan gevaarlijk zijn. Hierdoor kan kortsluiting of brand in huis ontstaan. Sluit ook nooit een stekkerdoos aan op een andere stekkerdoos.

  • Check het rookkanaal van de open haard

Door uw schoorsteen minimaal 1 keer per jaar te laten controleren en vegen, voorkomt u dat uw gezellige haardvuurtje eindigt in een schoorsteenbrand.

  • Houd binnendeuren 's nachts dicht

De giftige stoffen die bij een brand vrijkomen zorgen voor de meeste slachtoffers. Door uw slaapkamerdeur 's nachts dicht te houden, is er minder kans dat u hierdoor in uw slaap wordt overvallen.

Kerstverlichting en Brandveiligheid

Prachtige kerstverlichting brengt de feestelijke sfeer tot leven, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het veilig wordt gebruikt. Controleer de bedrading van de verlichting op eventuele beschadigingen en vermijd overbelasting van stopcontacten. Schakel de kerstverlichting uit voordat u naar bed gaat of het huis verlaat om onnodige risico's te vermijden. De brandweer deelt verschillende tips om de feestdagen zo veilig mogelijk door te brengen. 

Ervaringen delen

Heeft u een onderwerp dat binnen deze campagne past en waar u over wilt vertellen aan anderen? Dan komen wij graag met u in contact. U kunt mailen naar y.erberveld@wijkbijduurstede.nl of bellen naar 0343 595 595 en vragen naar Yvonne Erberveld.

Wij wensen u veilige en warme feestdagen toe!