Wijk bij Duurstede zet zich in voor schone lucht

Het college van B&W heeft dinsdag 4 juli jl. het voorstel aanpak luchtkwaliteit voor besluitvorming naar de raad gestuurd. Er wordt voorgesteld om de ambities van het Schone Lucht Akkoord (SLA) te omarmen en een pakket van maatregelen uit te werken die de luchtkwaliteit verbeteren. Het SLA is een samenwerking tussen gemeenten, provincies en de rijksoverheid met als doel om in 2030 de luchtkwaliteit met 50% te verbeteren ten opzichte van 2016. Het akkoord moet zorgen voor een langer, gezonder en beter leven voor alle inwoners.

Duurzaamheid staat prominent op de raadsagenda 'Samenwerking, Creativiteit, Verantwoordelijkheid'

Een schoon milieu, biodiversiteit en een gezonde bevolking is niet alleen belangrijk voor Wijk bij Duurstede, maar voor de hele samenleving. In de aanpak luchtkwaliteit ‘De langste adem hebben (en houden)’ noemt de gemeente mogelijke maatregelen om te werken aan een betere luchtkwaliteit.

Wethouder Hans Buijtelaar wil extra kracht bijzetten en het onderwerp luchtkwaliteit hoog op de agenda te houden

"Onze manier van leven draagt bij aan de kwaliteit van onze lucht en daarmee onze gezondheid. Op veel verschillende beleidsterreinen speelt luchtkwaliteit en de verbetering daarvan een rol: binnen verkeer, de energietransitie, evenementen, zorg en de inkoop. Er valt op veel gebieden winst te behalen. Hoewel de luchtkwaliteit in Wijk bij Duurstede de afgelopen jaren al aanzienlijk is verbeterd, zien we dat dit steeds minder snel gaat. We blijven graag in gesprek met de gemeenteraad om met name die maatregelen te bespreken die snel bijdragen aan het welzijn van onze meest kwetsbare inwoners of aan het verbeteren van de meest vervuilde plekken.”

Met het Schone Lucht Akkoord willen we de luchtkwaliteit in Wijk bij Duurstede verder verbeteren

Vervuilde lucht kan leiden tot longaandoeningen en heeft negatieve gevolgen voor de levensverwachting. Daarnaast zorgt de uitstoot van broeikasgassen voor verwarming van de atmosfeer met alle gevolgen van dien. Het is daarom van groot belang dat we maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, voor zowel de gezondheid als het klimaat.

Door deel te nemen aan het SLA is het voor de gemeente eenvoudiger om met gerichte maatregelen te voldoen aan de richtlijnen voor schone lucht. In de aanpak luchtkwaliteit ‘De langste adem hebben en (houden)’ omschrijft de gemeente het pakket aan te nemen maatregelen dat nu verder uitgewerkt wordt. Deze worden later ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

Mogelijke maatregelen die positief effect hebben op de luchtkwaliteit zijn onder andere zero-emissie vervoer en verdere uitrol van laadpalen, vermindering van houtstook en het stimuleren van walstroom voor de binnen- en pleziervaart. Zo dragen we bij aan het streven naar 50% schonere lucht in 2030 ten opzichte van 2016.