Realisatie van flexwoningen in Wijk bij Duurstede komt steeds dichterbij

Op maandag 10 juli bekrachtigden wethouder Hans Buijtelaar namens de gemeente Wijk bij Duurstede en Jos Sleyfer, directeur-bestuurder van Heuvelrug Wonen hun samenwerking. De partijen slaan de handen ineen om 52 flexwoningen te realiseren op de locatie van de voormalige manege Het Kleine Ros. Samenwerken is de sleutel tot succes: “Als je samen graag iets wilt, wordt alles makkelijker, leuker en het eindproduct beter”, aldus Jos Sleyfer. Daarnaast heeft Heuvelrug Wonen ook een overeenkomst getekend met Startblock, die verantwoordelijk is voor het fabriceren, leveren en plaatsen van de flexwoningen. 

Wethouder Hans Buijtelaar is trots op de snelheid waarmee deze woningen worden gerealiseerd

Heuvelrug Wonen zal de toekomstige flexwoningen plaatsen en vervolgens verhuren op de beschikbaar gestelde gemeentegrond. De gemeente neemt op haar beurt de verantwoordelijkheid voor de aanleg van de openbare ruimte. Wethouder Hans Buijtelaar is trots op de snelheid waarmee deze woningen worden gerealiseerd. "De vraag naar betaalbare woningen is enorm. Ondanks dat er nieuwbouwplannen in ontwikkeling zijn, is de inzet op flexwoningen van groot belang. Het duurt namelijk nog jaren voordat nieuwbouwprojecten zijn voltooid. Deze flexwoningen bieden sneller onderdak aan woningzoekenden. Die kunnen van daaruit op termijn weer doorstromen naar een andere woning. Ze brengen beweging in de woningmarkt die momenteel muurvast zit.” 

Een flexwoning is compact en slim ontworpen

De 52 flexwoningen die binnenkort op het terrein worden geplaatst, zijn compact en ontworpen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Ze worden rug aan rug geplaatst, waardoor ze van buitenaf gezien een volwaardig huis vormen. Vanwege hun beperkte omvang zijn ze geschikt voor 1 tot 2 persoonshuishoudens of voor een eenoudergezin met kinderen. 

De woningen dienen als doorstroomwoningen

Het merendeel van de flexwoningen is bestemd voor lokale woningzoekenden, zoals jongeren, starters en spoedzoekers. Het overige deel is bestemd voor vergunninghouders en Oekraïense vluchtelingen die sinds het uitbreken van de oorlog in onze gemeente worden opgevangen, maar hun huidige onderkomen moeten verlaten vanwege een herbestemming van het pand. 

Het proces verloopt gestaag en er is al veel werk verricht

Op 3 juli werd de omgevingsvergunning voor de bouw verleend. Met de bijna voltooide sloop van de manege en de geplande bodemsanering in augustus, start het woonrijp maken van het gebied. Dit zal waarschijnlijk tot 15 september duren. Na deze fase wordt de infrastructuur voor water, elektra en internet aangelegd. De partijen zijn hoopvol dat de eerste woningen in november geplaatst kunnen worden om ze zo snel mogelijk daarna in gebruik genomen te laten worden.