Week zonder afval: "Het mooiste afval is geen afval"

In Heemskerk zijn we best goed bezig met afval, vindt wethouder Piet Burgering. “De hoeveelheid restafval daalt nog steeds. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. Maar nog beter is afval voorkomen. Daaraan wil ik aandacht geven tijdens deze Week zonder Afval.” 

Afvalscheiding is belangrijk, zegt Burgering. “Maar minstens zo belangrijk is het voorkomen van afval. Dat klinkt misschien gek, maar we gooien nog steeds veel weg dat eigenlijk geen afval zou hoeven te zijn. We zijn veel geld (en energie) kwijt aan het scheiden, inzamelen en verwerken van afval dat er niet zou hoeven zijn.”

Voorkom afval

Als voorbeeld noemt hij de voedselverspilling. “Gemiddeld gooit iedere Nederlander 35 kilo goed voedsel per jaar weg. Dat is omgerekend zo’n 150 euro. Een gezin met 2 kinderen gooit dus zo’n 600 euro weg. Dat is echt letterlijk goed geld weggooien.” Terwijl voedselverspilling voorkomen volgens hem heel makkelijk is. “Ga niet met honger winkelen, maak een boodschappenlijstje, weeg pasta en rijst af, hou één keer per week een kliekjesdag en vertrouw niet blind op ‘tenminste houdbaar tot’. Simpele manieren om kilo’s afval te verminderen.” En er nog veel meer manieren om afval te voorkomen, aldus Burgering. “Goedkope kleding is vaak slecht van kwaliteit, na één keer wassen kun je het al weggooien. De milieu-impact van textiel is enorm. Voor het maken van één wit T-shirt is 2500 liter schoon water nodig! Alle reden dus om goede kleding te kopen die je langer kunt dragen. Ik kan nog wel even doorgaan met het geven van tips over het voorkomen van afval. Ga bijvoorbeeld met kapotte spullen naar het repaircafé. Want vaak zijn deze nog simpel te repareren en kunnen ze daarna nog jaren mee. Afval scheiden is hartstikke goed, maar het mooiste afval is nog steeds afval dat er niet is!”

 

Kijk voor tips op: de website van Milieu Centraal