Hoe komt u te weten of er een opvangplek voor vluchtelingen bij u in de buurt komt?

Heemstede heeft de opgave om 108 asielzoekers op te vangen. Zij hebben dringend een dak boven hun hoofd nodig. “Als gemeente vinden we het belangrijk om ze een veilige plek te geven om te wonen,” vertelt wethouder Sam Meerhoff. “Vanaf maart 2024 ontvangen we in Heemstede 16 jonge vluchtelingen aan de Heemsteedse Dreef. En we doen ons best om meer opvangplekken vinden. Hoe wij u informeren als er een opvangplek bij u in de buurt komt, leest u hieronder.”

Bewoners heel goed informeren en hen, meteen zodra het mogelijk is, meenemen in beslissingen. Daar legt wethouder Anneke Grummel de nadruk op. “Ik wil bewoners graag aanmoedigen om in te spreken en mee te denken. Zodat we in gesprek gaan met elkaar. Niet iedereen kan meebeslissen over alles, maar iedereen kan wel van zich laten horen. En daar zullen we altijd naar luisteren. Het uiteindelijke besluit is aan de raad en het college."

Wanneer krijgen buurtbewoners het te horen als er een opvang in de buurt komt?

Het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA) is overal in Nederland en ook in Heemstede met eigenaren van panden in overleg. Ze bekijken of gebouwen geschikt zijn voor opvang en maken afspraken met eigenaren. Zodra de afspraken concreet zijn, nemen ze contact op met de gemeente. Vervolgens laat de gemeente de buurtbewoners weten dat er waarschijnlijk een opvang in hun buurt komt. Ook horen ze wat de volgende stappen zijn. Er komt geen opvang zonder dat de gemeente met de buurtbewoners heeft gesproken.

Wie hoort het het eerst?

Als er nieuws over een mogelijke nieuwe opvangplek is, wordt als eerste de gemeenteraad op de hoogte gebracht. Daarna volgen de buurtbewoners en dan de pers.

Hoe krijgen buurtbewoners het nieuws te horen?

Wethouder Sam Meerhoff: “Als er een nieuwe opvangplek in beeld is, sturen we de buurt  zo snel mogelijk een brief. Daarin staat om welke locatie gaat en we nodigen de buurtbewoners meteen uit voor informatiebijeenkomst. Voor sommige mensen is het even schrikken. Daarom vinden we het extra belangrijk om duidelijk en transparant te zijn. En goed te luisteren naar de reacties en vragen van de bewoners.”

“We verwachten niet dat iedereen het met onze keuzes eens is. We hebben nou eenmaal verschillende belangen af te wegen. Maar buurtbewoners verdienen het om heel goed gehoord te worden. En we doen echt wat met de reacties van de omwonenden. Zoveel we kunnen.”

Hoe werkt inspraak en waarover kunnen omwonenden meebeslissen?

Wethouder Anneke Grummel: “Eerst komt er een collegevoorstel voor de nieuwe opvangplek. Dan organiseren we een informatiebijeenkomst. Daar kunnen buurtbewoners zeggen wat ze ervan vinden. Ook is ons Team (Tijdelijke) Huisvesting goed bereikbaar via telefoon en mail. Vervolgens is er een vergadering van de Raadscommissie Samenleving. Deze commissie adviseert de raad. Buurtbewoners kunnen tijdens de commissievergadering hun mening delen. Dat heet inspreken. Ze kunnen ook contact opnemen met de raadsleden. Uiteindelijk neemt de raad een besluit over het collegevoorstel.”

“Het zou het fijnste zijn als de buurt over alles kon meebeslissen. Maar dat is niet mogelijk. De gemeente beslist over de plek, sloop of verbouwing van een gebouw, het aantal woonplekken en welke bewoners er komen. De inwoners kunnen ons altijd laten weten wat ze hiervan vinden, maar het besluit ligt bij het college en uiteindelijk bij de raad.

Omwonenden kunnen wel meepraten over zaken als de leefbaarheid, veiligheid, buitenruimte en sociale aspecten. Denk aan kennismakingsactiviteiten, maar ook aan vrijwilligerswerk. Heel vaak levert samenwerken veel goeds op voor iedereen. Maar we zien ook dat we niet alle wensen kunnen vervullen.”

Meer weten?

Meer weten over opvang in Heemstede? Kijk op heemstede.nl/huisvesting Hier staat altijd de meest actuele informatie over de opvang van vluchtelingen. Mailen kan ook via flexwonen@heemstede.nl