Wilt u hout stoken, houd dan rekening met uw omgeving

Als het koud en grauw is gebruiken we vaker een houtkachel en/of een open haard voor extra sfeer en warmte. Of we staan vaker buiten bij een buitenkachel of vuurkorf.

Als u hout verbrandt, komt er extra fijnstof in de lucht. Dat is niet goed voor mensen en het milieu. Vooral mensen die al wat zwakker zijn, zoals:

  • mensen met longziekten
  • ouderen
  • kinderen
  • mensen met hart- en vaatziekten

Zij kunnen gezondheidsproblemen krijgen door de rook van het houtvuur. Zoals benauwdheid, veel moeten hoesten of een slechtere ademhaling. Deze klachten kunnen zelfs nog aanhouden als het vuur allang uit is.

Als het mistig is, blijft de rook langer hangen en hebben mensen meer last. Daarom vragen wij u om met uw omgeving rekening te houden als u gaat stoken. Als u hout wilt stoken, kunt u rekening houden met anderen door droog en onbehandeld hout te stoken. Als de weersomstandigheden ongunstig zijn voor het stoken wordt er door de Rijksoverheid een stookalert afgegeven.

Als een stookalert wordt afgegeven, adviseert het RIVM mensen op om die dag geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. Iedereen kan zich aanmeldenvoor het ontvangen van een stookalert. Geldt er een stookalert, dan informeren we daar ook over via onze social media kanalen.