Bestuurlijke maatregel voor handel in softdrugs

Een inwoner van ’s-Gravenzande heeft van burgemeester Arends een last onder dwangsom gekregen omdat hij een handelshoeveelheid softdrugs bij zich droeg. Dat is op grond van de Opiumwet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Westland verboden.

De man reed in mei zonder helm op een scooter. Toen hij de politie zag, stapte hij af en rende weg. Tijdens de achtervolging die hierop volgde gooide hij een plastic tas onder een geparkeerde auto. Hierin bleken zakjes met het verdovende middel hasjiesj en een weegschaal te zitten.

Herhaling voorkomen
De last onder dwangsom is bedoeld om herhaling van de overtreding te voorkomen. De hoogte van de dwangsom is € 2.500 per elke volgende geconstateerde overtreding met een maximum van €10.000 euro. Daarna kan de burgemeester een nieuwe, hogere dwangsom opleggen.

Gevaar
De handel in en het gebruik van drugs hebben negatieve gevolgen voor de volksgezondheid en leveren een gevaar op voor de openbare orde en veiligheid, door het aantrekken van geweld. De burgemeester en veiligheidspartners willen personen die hierbij betrokken zijn zo min mogelijk criminele bewegingsvrijheid geven.

De bestuurlijke maatregel staat los van de strafrechtelijke vervolging.