Fairtrade keurmerk Westland 2 jaar verlengd

Tijdens de Fairtrade Week (6 t/m 14 mei) werd officieel bekend dat Westland de titel ‘Fairtrade gemeente’ twee jaar langer mag dragen. Uit handen van Stichting Westland Fairtrade ontving wethouder Pieter Varekamp een cadeaudoos met eerlijke producten. Dit als bedankje voor het leveren van een concrete bijdrage aan een betere wereld voor iedereen. De gemeente zelf doet dat door binnen de eigen organisatie Fairtrade producten te gebruiken, maar ook anderen te motiveren dat te doen.

Wethouder Pieter Varekamp: “Westland behaalde de titel ‘Fairtrade gemeente’ voor het eerst in 2019. Wij vinden eerlijke handel heel belangrijk voor mens en milieu en zijn dan ook trots dat we de komende twee jaar weer ‘Fairtrade gemeente’ zijn. Zeker in een gemeente met een glastuinbouwsector van wereldniveau, weten wij hoe belangrijk eerlijke handel is in onze strijd voor wereldwijde voedselzekerheid. Daarom zetten we ons daar dagelijks voor in en proberen we onze partners ervan te overtuigen hetzelfde te doen.”

Grondoorzaken armoede aanpakken

Fairtrade werkt eraan om de grondoorzaken van armoede aan te pakken. Iedereen zou genoeg moeten verdienen om eten en kleding van te kopen, kinderen naar school te sturen, medische zorg te ontvangen en om te sparen. Op deze manier werken boeren en werknemers aan een duurzame toekomst die goed is voor mens én milieu. Met deze titel laat de gemeente zien aan deze doelen te willen bijdragen. Enerzijds met een focus op Fairtrade producten in haar eigen bedrijfsvoering, maar ook door vanuit economisch beleid te bouwen aan een gemeente waarin het goed ondernemen en werken is. Daarbij is er groeiende aandacht voor de impact die Westlandse ondernemers willen maken en welke rol de gemeente daarin heeft.

Stichting Westland Fairtrade: “Wij zijn er heel trots op dat we in de Gemeente Westland veel supermarkten, horecagelegenheden, bedrijven en organisaties hebben die Fairtrade producten verkopen en/of gebruiken. Daarnaast zijn er steeds meer inwoners van het Westland die kiezen voor Fairtrade producten. Zij zijn zich ervan bewust dat je hierdoor een verschil kunt maken voor mensen in ontwikkelingslanden. Eén Fairtrade producent kan gemiddeld 10 familieleden langdurig onderhouden. Daarnaast lever je ook een bijdrage aan het verbeteren van het milieu, doordat de producent ondersteuning krijgt om milieuvriendelijker te telen. Dat is voor iedereen een win-winsituatie.”