Berenklauw herkennen en bestrijden

De Berenklauw is een plant die in de zomer hard groeit. Er zijn twee soorten: de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. In Dijk en Waard komen beide soorten voor.

Soorten

De gewone berenklauw wordt maximaal twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengels. Deze soort berenklauw kan een lichte huidirritatie veroorzaken. Het is verstandig om de plant niet aan te raken of te plukken.

De reuzenberenklauw kan wel vijf meter hoog worden en heeft grote witte bloemschermen. Kenmerkend zijn de rode vlekken op de stengels. Het sap van de reuzenberenklauw tast de huid aan. Met name bij zonnig weer ontstaan brandblaren.

Berenklauw in de tuin

Heeft u een berenklauw in de tuin? Dan hoeft u deze niet te verwijderen. Wij vragen wel uw hulp om ervoor te zorgen dat deze zich niet verder verspreidt. Let er bijvoorbeeld op dat de plant niet in de buurt van een sloot staat. Zodra de zaden van de berenklauw in het water terecht komen, gaat de verspreiding namelijk veel sneller.

Verwijderen

Verwijdert u liever toch een berenklauw uit uw tuin? Schep dan de plant uit de grond met zoveel mogelijk wortels. Of verwijder de bloem van de plant vóór er zaden ontstaan. Draagt altijd beschermende kleding en handschoenen en bescherm ook de ogen. De berenklauw mag in de gft-bak (groene deksel) maar u kunt het tuinafval ook naar het afvalscheidingsstation brengen.