Monumenten van gemeente Dijk en Waard openen hun deuren tijdens Open Monumentendag 2023

Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de Open Monumentendagen in gemeente Dijk en Waard. Iedereen is tussen 11.00 en 16.00 uur van harte welkom. U kunt dan een kijkje nemen bij de deelnemende monumenten en hun rijke historie. 
Op zaterdag en zondag zijn verschillende monumenten open, zie hiervoor het programma. U kunt de monumenten bezoeken via een fietstocht, via het water met de Broekervaart, met de auto of wandelend.

Zoals ieder jaar vindt de Landelijke Open Monumentendag plaats in het tweede weekend van september. In gemeente Dijk en Waard zijn veertien (rijks)monumenten geopend voor het publiek. Deelnemende monumenten zijn: 

  • de Allemanskerk, het Regthuis en Het Behouden Huis in Oudkarspel;
  • de R.K. Kerk Sint Jan de Doper in Noord-Scharwoude; 
  • de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude; 
  • museum BroekerVeiling met de Streekmarkt en een tijdelijke maandelijkse expositie over de bedrijfshistorie van Kramer Zuurkool, de Nederlands Hervormde Kerk en de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk; 
  • de Twuyvermolen, Historische vereniging Sint Pancras en de Witte Kerk in Sint Pancras;
  • Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord;
  • het Poldermuseum en de Ontmoetingskerk in Heerhugowaard en 
  • Praalgraf Brederode in Veenhuizen.

Tijdens dit weekend zijn ook diverse tradities te beleven zoals de bereiding van Kramer Zuurkool en oer-Hollandse recepten van Nijs zuurkool. Maar ook de volksspelen in De Noord en bijzondere tradities in de historische kerken.

Er zijn vrijwilligers van historische verenigingen of eigenaren van monumenten aanwezig. Zij ontvangen bezoekers en geven rondleidingen. Ook beantwoorden zij vragen en geven u informatie over het betreffende monument. 

Vaartocht op zaterdag

Een mooie mogelijkheid om meerdere monumenten te bezoeken is door mee te varen met De Broekervaart. Deze boot vertrekt van de Westdijk in Heerhugowaard via de haven van Broek op Langedijk naar de Twuyvermolen in Sint Pancras.

Daar kunnen bezoekers overstappen op één van de akkerschuiten die op en neer naar het Poldermuseum in Heerhugowaard varen. Kijk voor meer informatie op www.broekervaart.nl

Fietstocht op zaterdag en zondag

Er is een unieke fietstocht uitgezet die langs de parels van gemeente Dijk en Waard komt. U kunt zo bijna alle monumenten, die deze dag deelnemen en open zijn, bezoeken.
De startpunten zijn Museum BroekerVeiling of het Poldermuseum. De totale fietstocht is een kleine 40 kilometer.

Bij de deelnemende monumenten kunnen fietsers een stempel halen. Bij minimaal drie stempels ontvangt u bij Museum BroekerVeiling iets lekkers. Dit geldt ook voor de meefietsende kinderen!

Op de dag zelf kan de route bij elk deelnemende monument opgehaald worden.
Vanaf begin september kunt u de fietsroute gratis ophalen bij het gemeentehuis Heerhugowaard, Gemeentehuis Zuid-Scharwoude (De Binding) en bij de startpunten BroekerVeiling en het Poldermuseum. 

Kerken en muziek

Veel historische, monumentale kerken in gemeente Dijk en Waard openen hun deuren op zaterdag. Welke tradities spelen zich binnen de kerk af en wat komt daar allemaal bij kijken?

Zo is er in de Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord op zaterdag 9 september een bijzondere plattegrond met unieke verhalen. Ook vindt de 46ste editie van de volksspelen plaats. Dit gebeurt rondom de parochie, de kerk en op de achtergelegen voetbalvelden.
Op zondag 10 september van 10.00-11.00 uur is er een viering waarbij u van harte welkom bent.

Bij de verschillende deelnemende kerken komt het erfgoed en de historie tot leven. Er zijn exposities, tradities die actief zijn en er is muziek. 

In de Nederlandse Hervormde kerk in Broek op Langedijk kunt u luisteren naar een bijzonder orgel uit 1884 uit Duitsland. Het orgel heeft een welluidende klank, heeft 22 registers, 2 klavieren en pedaal.

Het Poldermuseum verzorgt voor muzikale klanken via een traditionele draaimolen.

Mannenkoor De Lofstem op zaterdag

Ook dit jaar stapt mannenkoor De Lofstem weer op de fiets en gaat 4 kerken langs. In elke kerk zingen zij een kwartier uit volle borst.

Om 14:00 uur zingen zij bij het Praalgraf van Brederode in Veenhuizen.
Om 15:00 uur zingen zij bij de Heilig Hart van Jezuskerk in De Noord.
Om 16.00 uur zijn ze te beluisteren in de Kooger Kerk in Zuid-Scharwoude.
Om 17.00 uur sluiten ze de route af bij Museum BroekerVeiling. 

Het mannenkoor is ooit opgericht door een aantal tuinders. Eén keer per week, na hun zware werkzaamheden, kwamen ze samen om (lof)liederen te zingen.

Mannenkoor De Lofstem is nu een eigentijds mannenkoor. Ze zingen liedjes uit diverse muziekstijlen in meerdere talen. Met 70 leden zijn ze een van de grootste mannenkoren in de regio Alkmaar. 

Archeologie in Veenhuizen op zaterdag

Veel mensen denken dat de geschiedenis van voormalige gemeente Heerhugowaard pas begint bij de drooglegging in 1631. Maar niets is minder waar: bij opgravingen in 2016 zijn resten aangetroffen van een kerk uit ongeveer 1300.

Deze resten én die van een negentiende-eeuwse kerk uit 1862 kunt u bewonderen.

Dit kunt u doen in de Hervormde kerk aan de Kerkweg 26 in Veenhuizen, bij het Praalgraf van Brederode. Hier worden bezoekers meegenomen in het verleden van Veenhuizen. De grond rondom de huidige kerk is een monument. Daar zijn de afgelopen jaren verschillende opgravingen uitgevoerd. 

Streekmarkt BroekerVeiling op zaterdag en zondag

Ieder jaar wordt ook de Streekmarkt BroekerVeiling gehouden. De Streekmarkt is zaterdag 9 en zondag 10 september gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. 

Dit jaar staan er bij Museum BroekerVeiling ongeveer 30 kraampjes met heerlijke lokale versproducten. U vindt er ook artikelen van ondernemers uit de regio. Op deze dagen kunnen bezoekers onder meer terecht voor verse kaas, heerlijke wijn, lokaal bier, honing, groente en fruit, en nog veel meer.

Er is bij Museum BroekerVeiling voldoende gelegenheid om even te ontspannen en genieten van een hapje en een drankje. Dit kan op het terras of in het restaurant. Het hele weekend is er muziek van jonge artiesten van het cultureel platform Artquake. 

Ook dit jaar staat de geschiedenis en het erfgoed van Kramer Zuurkool centraal. Bij de ingang is er speciale aandacht voor het ambacht van het zuurkool maken. U krijgt uitleg over hoe zuurkool wordt gemaakt aan de hand van gereedschappen, foto's, verpakkingen en reclameborden. Ontdek de geschiedenis van Kramer Zuurkool en hoe het bedrijf door de jaren heen is gegroeid.

Over Open Monumentendag en Immaterieel Erfgoed 2023

Twintig jaar gelegen werd het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed gesloten. Dat wordt dit jaar gevierd door het thema ‘Levend erfgoed.

Immaterieel erfgoed omvat culturele gewoonten, ambachtelijke vaardigheden en overgedragen tradities. Mensen leren deze van huis uit, nemen ze over en willen ze aan anderen doorgeven. Dit erfgoed verandert in de tijd en verschilt per persoon. Soms zijn deze tradities, ambachten en gebruiken verbonden met oude gebouwen.

Tijdens Open Monumentendag wordt een deel van dit erfgoed zichtbaar. Dit jaar komen de tradities rondom de monumenten tot leven. Er is gezocht naar interessante verbindingen tussen historische gebouwen en levend erfgoed.

Open Monumentendag wil mensen meer laten weten over oude gebouwen. Dit gebeurt door bijzondere Nederlandse historische plekken open te stellen voor iedereen. Lokale groepen door het hele land organiseren de Open Monumentendag. Nederland Monumentenland heeft een coördinerende rol in het hele land.

Wilt u meer informatie over alle activiteiten die plaatsvinden tijdens Open Monumentendag? Kijk dan op de website.

Meer informatie Open Monumentendag