Iemand die naast je staat of even een stukje met je meeloopt. Dat is wat wij doen.

Als gezin maak je weleens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met familie en vrienden, problemen op je werk, gebrek aan geld of spanning met je partner. Meestal kun je zulke problemen zelf oplossen. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om naar je te luisteren of je weer op weg te helpen.

Home-Start biedt ondersteuning, praktische hulp en aandacht aan gezinnen met kinderen vanaf de zwangerschap tot en met 17 jaar. Saskia Brink is samen met Jolanda van de Wetering werkzaam als coördinator van Home-Start in Dijk en Waard. Saskia heeft de vrijwilligers in voormalig Langedijk onder haar hoede, terwijl Jolanda is verantwoordelijk voor Heerhugowaard. We vroegen aan Saskia wie er zoal een beroep doen op Home-Start en waarom.

“Dat is heel divers”, legt Saskia uit. “Maar Home-Start is er echt voor gezinnen met kinderen. In die categorie helpen we dan wel echt ieder gezin dat daar om vraagt: eenoudergezinnen, afkomstig uit alle lagen van de bevolking, mensen die nog maar net in Nederland wonen, met allerlei culturen en achtergronden, die ‘gewone’ Nederlandse buurvrouw, expats, mensen met een baby of juist een huis vol pubers, kleine en grote gezinnen: onze vrijwilligers zijn er echt voor iedereen.”

Even dat kopje koffie, praten over de week, samen de speeltuin in. Dat is wat een Home-Startvrijwilliger doet. Niet veel meer dan dat, maar juist dat momentje is wat een gezin verder helpt of die gewoon behoeft heeft aan een onbevooroordeeld en luisterend oor.

Een gezin runnen is een pittige baan

Een gezin runnen is een pittige baan en ook nog eens 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dan kan iedereen wel wat hulp gebruiken op zijn tijd. “In goed Nederlands: ‘It takes a village to raise a child’”, zegt Saskia met een knipoog, maar wat ze bedoelt is duidelijk. “Het is niet altijd meer vanzelfsprekend dat iedereen een netwerk om zich heen heeft met een moeder, familie, vriendinnen of buren die kunnen helpen met raad en daad. Voor medische hulp kun je naar de huisarts, voor praktische informatie is er het consultatiebureau. Maar wie luistert er gewoon even naar je als je er doorheen zit omdat de baby al vijf nachten niet slaapt? Of bij wie kun je even je hart uitstorten als je partner ziek is of kampt met depressie? Als je twijfelt aan jezelf als opvoeder? Het zijn niet altijd onderwerpen die je aan je buurvrouw vertelt of aan die andere ouder op het schoolplein. Onze Home-Start vrijwilligers zijn er dan voor jou. Zonder oordeel, maar met volle aandacht.”

Geen hulpverleners

Home-Start is altijd op zoek naar vrijwilligers die ervoor zorgen dat een gezin dat lekker draait en die ouders weer in hun kracht zetten. “Je wordt onderdeel van het superteam van Home-Startvrijwilligers en treft elkaar eens per acht weken. Je loopt gedurende een periode mee met een gezin, maar maximaal een jaar. Hierna is het gezin weer krachtig genoeg om het zonder jouw hulp te doen.”

De vrijwilligers doorlopen eerst drie trainingsdagen waarin ze worden opgeleid tot volwaardige ondersteuners. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze grenzen moeten stellen, hoe ze omgaan met bepaalde cultuurverschillen en wat er wel en niet van ze wordt verwacht. “Zo zijn onze vrijwilligers absoluut geen hulpverleners, maar ook geen hulp in de huishouding of gratis oppas. Wel kunnen ze helpen bij het invullen van een aanvraagformulier of nemen ze even de peuter op schoot terwijl jij de baby voedt. Er zijn zoveel voorbeelden van situaties waarin onze vrijwilligers iets wezenlijks kunnen betekenen.”

Cadeautje

Maar Saskia roept vooral ook om gezinnen in Dijk en Waard op om vooral een beroep te doen op Home-Start. “Onze vrijwilligers staan te trappelen Het is echt een cadeautje dat eigenlijk alle gezinnen zichzelf zouden moeten gunnen. En het is helemaal gratis!”

Kijk voor alle informatie over Home-Start op www.humanitas.nl.