Dementie en toch een fijne dag

Alzheimer is een verzamelnaam voor zo’n 54 verwante ziektes die met geheugenproblemen te maken hebben. Dementie is daar één van. Wat kun je doen om een fijn leven te hebben en te houden nadat je de diagnose krijgt?

Geriant bezocht twaalf mensen in Dijk en Waard na hun diagnose en besprak hun wensen en ideeën om een zinvolle dag te creëren, ondanks (beginnende) dementie. Kunst en cultuuractiviteiten op een gastvrije ontmoetingsplek kwamen naar voren als veelbelovende opties. Drie echtparen, Els en Jan Louwrink, Louise en George Töning, en Hilde en Henk Belderok, allen geconfronteerd met dementie, hebben op 15 februari 2022 de initiatiefgroep ‘Dementie, en toch een fijne dag’ opgericht.

Het is voor mensen met dementie en hun naasten een grote wens om begrepen, gezien en gehoord te worden. Hoe belangrijk dit is, bleek uit het interview dat we hadden met Henk Belderok en Louise Töning, twee van de zes oprichters van deze bijzondere club. Henk, die vier jaar geleden te horen kreeg dat hij beginnende dementie had, vertelt: “Toen ik de namen van mijn kleinkinderen niet meer wist, wist ik dat het goed mis was. Ik ging naar de huisarts, kreeg testjes waar ik glansrijk voor zakte, werd doorverwezen en kreeg ‘de diagnose.’

Uiteraard was dat even schrikken. Ik had een dynamisch leven als cameraman en was gewend om heel actief te zijn, ook samen met mijn vrouw Hilde. Ondanks de beginnende dementie doen we dat nu nog steeds. Ik mag niet langer autorijden dus we zijn wat dat betreft wel beperkter geworden, maar bezig blijven is heel belangrijk. Het oprichten van deze club voor lotgenoten en hun naasten brengt ons dan ook veel voldoening.”

Verloren

Louise is de echtgenote van George, die in 2015 de diagnose kreeg. “Mensen denken vaak dat je na de diagnose verloren bent. Dat is allesbehalve het geval en ook dat willen wij uitdragen. Natuurlijk hebben wij ook slechte dagen en denk je soms: wat moet ik. Maar juist door elkaar te blijven ontmoeten, leuke dingen te doen en vooral veel te praten en te lachen samen, houden we elkaar letterlijk scherp.”

Vooroordelen

Daarnaast vindt Louise het ook belangrijk dat bepaalde vooroordelen over de ziekte verdwijnen. “Toen George de diagnose kreeg, merkten we vooral in het wooncomplex waar wij wonen dat hij meteen werd afgeschreven. We kregen akelige reacties en George mocht letterlijk niet meer meedoen met bepaalde onderhoudswerkzaamheden, terwijl hij dat ontzettend graag deed. Na mijn eerste boosheid daarover, probeer ik dat nu om te draaien naar iets positiefs en juist door voorlichting en openheid te laten zien wat allemaal nog wél mogelijk is. Ga sowieso niet bij de pakken neerzetten maar blijf eropuit gaan!”

Samen sta je sterker

Met Cool kunst en cultuur werden door de echtparen de mogelijkheden tot samenwerking verkend. “Cool toonde direct grote gastvrijheid en stelt het café en theater beschikbaar voor onze gewenste bijeenkomsten”, vertelt Henk. “Zo werd het mogelijk om een mooi programma samen te stellen waarin de diverse wensen, van ontmoeten tot plezier maken, samenkomen. Want samen voel je je gesteund en sta je sterker.”

Activiteiten

De activiteiten zijn onder andere de Mee-Zing-Kring, Kookclub Arboretum en workshops Tekenen en schilderen.

  • Samen zingen

Samen zingen is leuk en gezond. Door samen te zingen ontstaat er volop plezier en verbinding, niet alleen tussen mensen maar ook met de verloren geraakte mentale en fysieke vermogens. De Mee-Zing-Kring staat onder de bezielende leiding van zorgzangeres Janina Greven en wordt muzikaal begeleid door Cor Dol.

  • Kookclub

Daarnaast heeft de initiatiefgroep de Kookclub in het Arboretum in Heerhugowaard opgezet. “Deze kookclub is voor tien personen en twee vrijwilligers in het Arboretum aan het Tamarixplantsoen 1 in Heerhugowaard. Het is de bedoeling dat de kookclub eens in de twee weken bij elkaar komt.

  • Tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen heeft een positief effect op het brein. Het is goed voor de hand-oog coördinatie, herinneringen kunnen beter worden vastgelegd en het versterkt de cognitieve functies. Deze activiteit is onder leiding van een ervaren kunstdocent.

Meer weten over de initiatiefgroep? Mail naar hjmag.belderok@quicknet.nl of tel 072 5717150. Aan een website wordt gewerkt maar om op de hoogte te blijven kunt u zich ook inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief, met daarin de agenda van het cultureel programma. Geef u op via www.coolkunstencultuur.nl