Duurzaam Bouwloket helpt bij verduurzaming woning

Nooit meer koude voeten

Ruim zes jaar geleden kochten Marianne Bloothoofd en haar partner Arno een vrijstaand huis langs de Van Veenweg in Heerhugowaard. Tijdens de noodzakelijke ‘make-over’ van de gedateerde woning bleef het niet bij opknappen, maar besloot het stel ook te verduurzamen. Gaandeweg schakelden ze het Duurzaam Bouwloket van de gemeente in.

“Onze woning stamt oorspronkelijk uit 1974 en dat was te zien en te voelen ook”, zegt Marianne. “Op de vloer lagen van die typische plavuizen uit die tijd, zonder vloerverwarming. En er zat dubbel glas in, maar ook uit de jaren zeventig. Je had hier altijd koude voeten en het voelde nooit comfortabel aan. Dus zeiden we: we knappen het niet alleen op, we maken het ook toekomstbestendig.”

Als overtuigd doe-het-zelvers gingen ze aan de slag. “We hebben de plavuizen eruit gehaald en een deel van de binnenmuren verwijderd. Daarna hebben we isolatieplaten neergelegd om de vloerverwarming op te monteren en zijn we begonnen het dak aan de binnenzijde te isoleren. Terwijl we daarmee bezig waren, begonnen we ons af te vragen of we alles eigenlijk wel in de meest logische volgorde aanpakten. Rond die tijd had ik contact met een vroegere studiegenoot, die bij het Duurzaam Bouwloket werkt. Zij zei: wij kunnen je helpen.”

Gratis persoonlijk advies

Niet veel later stond er een energie adviseur van het Duurzaam Bouwloket op de stoep. “Ik weet het nog goed”, zegt Marianne. “Het was een koude dag en hij had een warmtebeeldcamera bij zich. Daarop konden we precies zien welke plekken we moesten aanpakken. Hij is hier bijna twee uur geweest, heeft de situatie opgenomen en advies gegeven.”

Het leverde een logische volgorde op voor de verdere verduurzaming: na de vloer en het dak volgden de kozijnen en het glas en de zonnepanelen. Een meer dan handig hulpmiddel was de rapportage die ze kregen, zegt Marianne. “Daarin was uitgelegd hoe onze woning ervoor stond en welke maatregelen nodig waren. Op de foto’s was precies te zien waar de koudebruggen zaten. We hadden iets in handen waarop we konden terugvallen.”

Gidsen

Terugblikkend heeft de advisering en ondersteuning vanuit het Duurzaam Bouwloket enorm geholpen, zegt ze. “Je weet wel ongeveer wat er moet gebeuren, maar niet hoe, in welke volgorde, met welke materialen én welke bedrijven je daarvoor het beste kunt benaderen. Het Duurzaam Bouwloket gidst je door dat proces heen. En de insteek is heel handig. Wij kregen toen bijvoorbeeld het advies nog geen warmtepomp te nemen, omdat de combiketel nog relatief nieuw is. Zonde geld, hoorden we. Maar we hebben wél handvatten gekregen voor het moment dat we tot vervanging moeten overgaan.”

Het plezierigste van alles vond ze het onafhankelijke advies, zegt ze. “Er komt niet iemand binnen om iets te verkopen, er komt iemand binnen om je op weg te helpen en advies te geven. En dat houdt niet op na de rapportage. Zo kan het Duurzaam Bouwloket je helpen aan gespecialiseerde bedrijven. Ook ondersteunen ze bij subsidies, welke er zijn en waar je die aanvraagt. Dat maakte het voor ons een stuk makkelijker. En dat allemaal helemaal gratis.”

En het resultaat? Veel wooncomfort. Nooit meer koude voeten. Plus een woning die in de warme tijd van het jaar in verhouding koel blijft. “En de kers op de taart is wel de energierekening”, lacht Marianne. “De maatregelen die we hebben genomen, betalen zich echt uit. Letterlijk.”

Duurzaam Bouwloket

Het Duurzaam Bouwloket is het gratis ‘energieloket’ voor inwoners van de gemeente Dijk en Waard. Het is er voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen en hulp of advies willen bij duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energieopwekking. Duurzaam Bouwloket geeft advies over welke subsidies er zijn en waar die aangevraagd kunnen worden.  Alle informatie vindt u op www.duurzaambouwloket.nl.