Raad stelt grondstoffenbeleidsplan vast met ambitieuzere ambitie

Op dinsdag 10 oktober besloot de raad over verschillende onderwerpen. Zo is er nu een grondstoffenbeleidsplan en één ophaalfrequentie voor heel Dijk en Waard. Ook kan de gemeente samenwerken met partners om passende woningen en leefbare wijken te realiseren, dit staat beschreven in de woonzorgvisie. En zijn er verschillende plannen vastgesteld die het bouwen van woningen mogelijk maken.

Nieuw raadslid Rutger Does

Rutger Does is toegelaten tot de raad, zoals dat mooi heet. Rutger gaat aan de slag als raadslid voor DOP. Leo Dickhoff is gestopt als raadslid voor DOP.

Robert Vermeulen is benoemd tot eerste plaatsvervangend voorzitter

De burgemeester is ook voorzitter van de raad. Is hij er een keer niet? Dan is er een plaatsvervanger nodig. Robert Vermeulen van VVD is benoemd tot eerste plaatsvervangend voorzitter. Robert is ook waarnemend burgemeester op het moment dat er geen burgemeester of wethouders zijn. Kees Tesselaar van DOP is de tweede plaatsvervangend voorzitter.

Woonzorgvisie, met aanpassing tekst, onderzoek naar bankjes en zebrapaden

De woonzorgvisie is door de raad unaniem vastgesteld. In deze visie staat hoe de gemeente samen wil werken met partners om voldoende passende woningen en leefbare wijken te realiseren. Ook is er een amendement aangenomen voor een wijziging in de tekst bij passend wonen voor ouderen. Hier staat: ‘waarbij we woningaanpassingen niet of minder via de Wmo vergoeden als verhuizen een optie is.’ Hier komt te staan: ‘waarbij de gemeente met betrokkenen de opties bespreken waarbij of de woning wordt aangepast, maar ook de mogelijkheid wordt bekeken van een verhuizing.’

Verder zijn er bij deze visie twee moties aangenomen. Zo vraagt de raad het college om:

  • onderzoek te doen naar gewenste locaties voor bankjes om te rusten. En deze in 2024 te plaatsen in Heerhugowaard als het binnen het beschikbare budget past.
  • waar zebrapaden weggehaald zijn opnieuw te kijken of deze teruggebracht kunnen worden. En bij het wel of niet plaatsen van een zebrapad bedenken dat dit een mogelijkheid biedt om over te steken voor mensen die slecht ter been zijn.

Grondstoffenbeleidsplan, met ambitieuzere ambitie en ophaalfrequentie die daar bij past

Het grondstoffenbeleidsplan is vastgesteld. In dit plan staan een visie, ambities en maatregelen om te zorgen tot minder restafval en meer grondstoffen. De raad vindt de door het college voorgestelde ambitie van 170 kilo restafval per inwoner per jaar niet ambitieus genoeg. Het gewogen gemiddelde ligt nu op 133 kilo. Via een amendement wijzigt de raad deze ambitie naar 100 kilo per jaar in 2027. Dit past beter bij eerdere ambities van de voormalige gemeenten en bij wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken, namelijk minder afval.

Een andere ophaalfrequentie draagt bij aan die ambitie. Daarom wijzigt de raad ook via een amendement de ophaalfrequentie. Dit wordt voor heel Dijk en Waard: restafval eens per 4 weken, GFT eens per 2 weken, PMD eens per 2 weken en grof huishoudelijk afval eens per 4 weken.

Ook heeft de raad via een amendement de ja-sticker toegevoegd aan het plan. Nu moet u aangeven dat u geen folders wilt ontvangen. Met een ja-sticker moet u bewust aangeven dat u wel folders wilt ontvangen. Op deze manier draagt de gemeente haar steentje bij aan het tegengaan van bomenkap voor papiervoorziening.

Inwoners van Dijk en Waard worden door de gemeente actief geïnformeerd over de aanpassingen.

Verder heeft de raad vastgesteld:

  • harmonisatie kaders armoedebeleid
  • harmonisatie klimaatadaptie
  • harmonisatie verordening participatie
  • harmonisatie verordening jeugd en Wmo
  • harmonisatie subsidies sport
  • integraal meerjarenbeleidsplan veiligheid 2024-2027
  • implementatie wijzigingen Wet gemeenschappelijke regelingen in Noord-Holland Noord
  • bestemmingsplan Hectorlaan 17 – 31
  • gebiedsvisie De Frans
  • omgevingsvergunning Berckheidelaan
  • deelname Rijksexperiment gesloten coffeeshopketen
     

Meer informatie

Bekijk de vergadering terug via bestuur.dijkenwaard.nl. Hier kunt u ook zien hoe de fracties hebben gestemd op de verschillende agendapunten.