Ik heb gekozen voor een gedegen installateur

Waarom zonnepanelen? Voor Loni Dussenbroek uit Heerhugowaard is het antwoord eenvoudig. “Allereerst voor het milieu natuurlijk. En ik wil voorkomen dat ik mijn energierekening niet meer kan betalen”, zegt ze. Het aanschaffen van de panelen is een flinke investering, maar op termijn betaalt het zich uit, weet Loni. “Ik heb ervoor gespaard. Deze winter wil ik experimenteren met convectorverwarming om mijn huis elektrisch te verwarmen en daar kan ik de zonne-energie goed voor gebruiken.” 

Loni woont met haar zoon en dochter op de Waterradmolen in Heerhugowaard. Ze is al langere tijd bezig met het verduurzamen van haar huis. Omdat haar budget beperkt is, doet ze elke keer een stukje. “Iemand heeft me ooit verteld dat als je je huis wilt verduurzamen, je het beste kunt beginnen met isoleren. Dus ik heb eerst voor vloerisolatie kozen, toen is het dak gedaan en daarna konden de zonnepanelen erop.”

Niet aan elkaar geschakeld

De beslissing voor de aanschaf van zonnepanelen was snel genomen, maar het traject van het zoeken naar de juiste panelen en de beste installateur nam meer tijd. “Ik heb eerst gekeken naar wat de opbrengsten zijn van verschillende zonnepanelen”, vertelt Loni. “Ik heb heel simpel op Google ingetypt: ‘Wat zijn de beste zonnepanelen?’. Ik wilde panelen die niet aan elkaar geschakeld waren, zodat als er één stuk gaat de rest het nog blijft doen.

Ik heb gekozen voor panelen van 430 Wattpiek.” Het aantal Wattpiek geeft de maximale hoeveelheid stroom aan die een paneel kan opwekken. “De panelen met een hoog aantal Wattpiek zijn wel wat duurder, maar wekken meer stroom op.”

Loni heeft zich bij het maken van haar keuze ook verdiept in de soorten omvormers die er zijn. Dit is het apparaat dat de energie van de panelen omzet in stroom. “Nadat ik voor mezelf duidelijk had welk type paneel en omvormer ik wilde, heb ik bij drie verschillende installateurs offerte opgevraagd. De kosten bleken niet zo heel veel uiteen te lopen.”

Gecertificeerd bedrijf

“Ik wilde een gecertificeerd bedrijf”, vervolgt zij, “wat belangrijk is voor de garantie. Ik heb vooral gevraagd hoe de bedrijven de installatie aanpakken, of ze alle veiligheidsmaatregelen naleven als ze op het dak zijn. Ik had namelijk gehoord over een situatie waarbij iemand van het dak was gevallen en de eigenaar van het huis aansprakelijk werd gesteld. Ik wist dat bedrijven voor het leggen van de panelen veel buitenlandse werknemers in dienst hebben. Daarom heb ik gevraagd of er onder degenen die zouden komen installeren in ieder geval iemand was die Engels sprak. Dat is heel belangrijk voor als je vragen hebt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een gedegen, groot bedrijf. Zij boden een lange garantietermijn op de panelen en een lange opbrengstgarantie. Dat is een garantie op het vermogen van de panelen. ”

Dakbedekking vervangen

Van tevoren moest de Heerhugowaardse foto’s aanleveren van de situatie op het dak. “Ik heb deels een schuin, en deels een plat dak. Nadat het bedrijf ging tekenen hoe de panelen het beste op de daken passen, kwam ik helaas op één paneel minder uit dan ik hoopte.”

Bij het installeren kwam naar voren dat Loni de dakbedekking van het platte dak beter kon vervangen, voordat de panelen erop kwamen. “Ik had daar bitumen met grind liggen en het lag er al lang op. Dat was een kostenpost die ik niet had begroot. En toen dacht ik: ‘Als ze dan toch bezig zijn, kan ik beter ook het dak isoleren.’ Uiteindelijk was het een extra uitgave van € 3.700.”

Aanmelden

Om de zonnepanelen op de meterkast aan te kunnen sluiten, moet een kabel door het huis getrokken worden. “Bij mijn huis was het niet handig om de kabel via het dak achter de wand langs door te laten lopen. Daarom hebben we ervoor gekozen het buitenom te doen. De kabel loopt nu buitenom en is op de benedenverdieping onder de grond door naar de meterkast gebracht. De installateur heeft het allemaal keurig gedaan.”

“Je moet je zonnepanelen bij de netbeheerder, in mijn geval Liander, aanmelden”, weet ze. “Die geeft het door aan je energieleverancier, en pas dan kun je energie terug leveren.”

Convector verwarming

Deze winter wil Loni de zonne-energie vooral gebruiken om haar huis te verwarmen met elektrische convectorverwarming. “Ik wil de thermostaat van de centrale verwarming heel laag zetten. In de woonkamer wil ik dan twee convectorpanelen en op elke slaapkamer één. Dat zijn er in totaal vijf. Ik wil onderzoeken of we het hele huis daarmee warm kunnen houden. De panelen zijn niet heel duur, ze zijn er al vanaf € 125,- en ze zien er fraai uit. De warmte gaat er aan de bovenkant uit. Dus ook als het apparaat achter een bank staat, gaat de warmte niet verloren. 

Ik heb in de keuken al een infraroodplaat aan het plafond hangen. Daar was geen ruimte voor een radiator. Infrarood is een vrij directe warmte, wel heel fijn, maar als je de plaat uitschakelt, is de warmte gelijk weg. Ook vind ik het niet zo fijn dat mijn hoofd warm wordt als ik onder de plaat sta. Maar iedereen zal dat anders ervaren.” 

Nieuwe regeling

Via een app volgt Loni de opbrengsten van de panelen. “Niet dagelijks hoor”, lacht ze. “Op een gegeven moment weet je wel wat het rendement is bij een bepaald type weer.”

Inmiddels is bekend dat de salderingsregeling zonnepanelen gaat verdwijnen. Dit is de regeling die bepaalt dat eigenaren opgewekte energie op hun jaarafrekening kunnen verreken met de door hen gebruikte stroom.  “Als de salderingsregeling in 2025 wordt afgebouwd, hoop ik dat er een nieuwe regeling komt”, zegt Loni. “En anders is een accu om energie in op te slaan een oplossing. Die is nu nog best duur, maar ik hoop dat deze op termijn goedkoper wordt. Ik heb er bij het kopen van mijn zonnepanelen wel rekening mee gehouden dat deze op een accu kunnen worden aangesloten.

Zonnepanelen vergunningsvrij?

Denkt u na over zonnepanelen op uw dak? Check of datgene wat u wilt ook echt mag. De medewerkers van het Omgevingsloket beantwoorden uw vragen en denken hierover met u mee.

Het Omgevingsloket van Dijk en Waard is bereikbaar via omgevingsloket@dijkenwaard.nl. U kunt ook bellen, maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.30 uur via telefoonnummer 072-575 53 64.