Op weg naar een nog duurzamere toekomst

Hoe energiezuinig is het gemeentehuis Zuid-Scharwoude (de Binding) aan de Bosgroet en het gemeentehuis Heerhugowaard aan de Parelhof eigenlijk? Rob Hof en Mark Dekker, beiden senior beheerder vastgoed bij de gemeente Dijk en Waard, vertellen hierover.

Hoe duurzaam zijn deze panden eigenlijk?

Gemeentehuis Zuid-Scharwoude (de Binding) is een duurzaam pand en wordt in de toekomst steeds duurzamer. Rob vertelt: “Tijdens de bouw van het pand in 2009 zijn, met de inzichten van dat moment, eisen gesteld aan duurzaamheid. Zo is het pand goed geïsoleerd en gasloos. Voor de verwarming en koeling gebruiken we een Warmte Koude Opslag installatie (WKO).”

Het gemeentehuis van toenmalig Heerhugowaard verhuisde begin jaren ‘80 van het Raadhuisplein naar de Parelhof. “Dat gebouw herken je na de grondige (ver)bouwwerkzaamheden van 2005 nu niet meer terug”, vervolgt Mark. “Ook op het gebied van duurzaamheid zijn tijdens deze werkzaamheden aanpassingen gedaan. Zo is ook hier een WKO installatie toegevoegd en HR++ glas aangebracht.”

“In 2024 wordt het gemeentehuis aan de Parelhof aangesloten op het warmtenet van HVC, vervolgt Mark. “En is dus volledig gasloos. Er zal gewerkt worden in de grond aan de achterzijde van het gemeentehuis maar we zorgen er natuurlijk voor dat bezoekers daar geen last van hebben.”

Wat is er aan verduurzaming nog mogelijk?

Een verbeterslag in de verduurzaming is het beter isoleren van de daken. Daarmee blijft de warmte in de winter langer binnen en ’s zomers blijft het langer koel. Dat scheelt in energieverbruik. Ook onderzoekt de gemeente of de zonnepanelen van het gemeentehuis kunnen worden uitgebreid.
Voor gemeentehuis Zuid-Scharwoude (de Binding) wordt onderzocht of het plaatsen van zonnepanelen mogelijk is.

“Hoe bereiken we de duurzaamheidsdoelstellingen, wat is daarin mogelijk en wat hebben we daarvoor nodig? Voor verduurzaming is een goed doordacht plan de basis”, vertellen Mark en Rob.
“Onze verduurzamingsmaatregelen worden vaak op de natuurlijke, planmatige momenten uitgevoerd”, vertelt Rob. “Zo’n natuurlijk moment is bijvoorbeeld als de zonwering aan de zuidkant van gemeentehuis Zuid-Scharwoude (de Binding) aan vervanging toe is. Op dat moment wordt bekeken wat de beste keuze is.” “Deze zomer zijn op een aantal afdelingen aan de Parelhof verschillende warmte werende folies getest”, vervolgt Mark. “Zo konden we zelf goed de verschillen ervaren, in het tegenhouden van de warmte én daglicht. Uiteindelijk gaan we deze aanbrengen op alle zongerelateerde gevels.”  

Zowel Mark als Rob vinden het belangrijk om het volgende nog te benadrukken: “Extra isoleren betekent ook extra ventileren. Zeker bij oude panden is dit van belang. Het is belangrijk dat het comfortabel is, dat je er prettig zit en het totaalplaatje klopt”, besluiten Rob en Mark.