‘Wil je graag vuurwerk afsteken? Dan moet je ook de consequenties aanvaarden’

Er wordt deze dagen heel wat afgeknald in Dijk en Waard, tot ergernis van veel mensen. Vooral de huishoudens met kleine kinderen of huisdieren geven aan echt niet blij te zijn met het voortijdig afsteken van vuurwerk. De soms megaharde knallen zorgen voor stress en slapeloze nachten.

Wat doet de gemeente?

Wat doet de gemeente hieraan? En de handhaving? “Nou, wij boa’s hebben het er heel druk mee. Wij zijn dagelijks in heel Dijk en Waard zichtbaar aanwezig om veelal jongeren aan te spreken op hun gedrag”, vertelt Roos Dekker, Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van Dijk en Waard. “Verder reageren we op meldingen die zijn gedaan in de FIXI-app. Dat zijn meldingen over geluidsoverlast, maar ook over vernielingen door vuurwerk. Overigens worden de vuilnisbakken die nu al zijn vernield door vuurwerk niet vervangen. Dat gebeurt pas na oud en nieuw.”

Politie

Ook de politie surveilleert deze donkere dagen extra om te handhaven. Die reageren daarbij  op meldingen van bewoners gedaan via het telefoonnummer 0900-8844. Elke melding wordt afgehandeld en serieus genomen.

“Helaas heeft het geen zin om overal meteen op af te gaan, want de daders zijn dan natuurlijk vaak al gevlogen”, zegt Roos. Daarom worden de meldingen gebruikt om in kaart te brengen wat de plekken zijn waar vaker overlast wordt ervaren. Het is voor de politie en handhavers waardevolle informatie over de favoriete plekken voor het afsteken van vuurwerk. Op die pleintjes, parken en speelveldjes wordt vervolgens actief gesurveilleerd. Ook in burger.

Vuurwerk afsteken is strafbaar

Overigens kan Roos ergens wel begrijpen wat de lol is van vuurwerk afsteken. “Het is spannend, lekker met een groepje vrienden hangen en dan een hoop kabaal maken. Maar het is gewoon strafbaar, het mag niet!”

Dat wil zeggen: categorie 1 vuurwerk mag het gehele jaar door afgestoken worden, mits het geen overlast veroorzaakt. “Daar gaat het precies mis”, vult Anne Kees Meines van het wijkagententeam Heerhugowaard aan. “Deze categorie bevat bijvoorbeeld sterretjes, ijsfonteinen, knalerwten en trekrotjes. En daar is niks aan natuurlijk. Ander vuurwerk mag echt niet worden verkocht voor donderdag 28 december. Laat staan worden afgestoken.”

Excuusbrief schrijven of een flinke geldboete

Welke straffen kunnen de overtreders verwachten wanneer ze worden betrapt? “Dat ligt natuurlijk aan het soort vuurwerk en aan de leeftijd van de afstekers”, vervolgt Roos. “Als het geen professioneel vuurwerk betreft, en je jonger bent dan 18 jaar, dan word je overgedragen aan HALT. Een straf bij HALT duurt 2 tot 20 uur en is bijvoorbeeld een werkstraf, leerstraf, excuses aanbieden en/of een schaderegeling. Dan mag je bijvoorbeeld de straat schoon gaan vegen of een mooie excuusbrief schrijven aan de hele straat. Een flinke geldboete betalen mag ook.”

Aantekening op je strafblad

Een andere categorie is de illegale opslag en/of verkoop van vuurwerk. Als je je niet aan de regels houdt, kun je een fikse boete krijgen. Ook kun je een aantekening krijgen op je strafblad. Daardoor wordt het lastig om Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te krijgen. Een VOG heb je vaak nodig voor een nieuwe baan, stage of opdracht als zzp’er of vrijwilliger. Overtreed je de regels vaker, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk bepaalt de straf of boete.

Toegestane vuurwerk is nu nog niet te koop

Welk vuurwerk gaat het dan over? Anne Kees: “Dit betreft het vuurwerk dat niet in Nederland is toegestaan of is aangeschaft buiten de afgesproken verkoopdagen. Het toegestane vuurwerk kun je kopen op 29, 30 en 31 december bij erkende Nederlandse vuurwerkverkooppunten. Vuurwerk mag daar buiten nooit bij een particulier worden opgeslagen. Je kunt er dus vanuit gaan dat wanneer je buurman nu al dozen vol vuurwerk thuis heeft staan, hij strafbaar is.”

Als u vermoedt dat ergens  consumentenvuurwerk illegaal wordt opgeslagen, verhandeld of vervoerd, meld dit dan bij de politie. U kunt ook anoniem melden via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.

Gezond verstand

Anne Kees: “Naast het uitdelen van de straffen die staan op de overtredingen, gaan we altijd in gesprek met overtreders en hopen op gezond verstand. We leggen uit dat de gevolgen zijn van hun acties. Ook al kunnen de soms hele jonge overtreders dat niet altijd overzien: ze snappen natuurlijk wel dat wanneer mensen er last van hebben, je het gewoon niet moet doen.”

Roos vult aan: “Bovendien kost het geld, tijd en energie om achter deze overtreders aan te zitten. Die kunnen we beter besteden aan belangrijkere zaken!“

Anne Kees sluit af: “Het grote aantal klachten over voortijdig afsteken van zwaar vuurwerk geeft aan dat het zeer ongewenst is, bij heel veel Dijk en Waarders. Daar handhaven wij actief op. Als we je betrappen ben je erbij.”

Doe altijd melding

Wie last heeft van voortijdig afgestoken vuurwerk wordt opgeroepen om dit vooral te melden. Dit kan via FIXI als het op bepaalde plekken vaker voortkomt, dan worden die plekken meegenomen in de handhavingsrondes. Als het acuut is kunt u beter bellen met 0900-8844. Een klacht anoniem melden kan altijd via Meld Misdaad Anoniem of 0800-7000.

Twijfels over de regels rondom vuurwerk? Kijk dan op deze pagina