Geld mag geen obstakel zijn om aan je gezondheid te werken

Linda Beers (37) is in Pilates Studio To Flow in Noord-Scharwoude aan het bijkomen van een Pilatesles. De Heerhugowaardse heeft afgelopen twee jaar het nodige te verduren gehad. Twee jaar geleden kreeg Linda de diagnose autisme. Daarna belandde ze door een burn-out in de ziektewet. Haar autismecoach tipte haar vorig jaar om mee te doen met het programma Gezonder met Minder. Een pilot waarin 12 deelnemers sinds begin dit jaar werken aan een gezondere leefstijl. Linda: “Ik ben er nog niet, maar dit programma heeft me enorm geholpen in mijn herstel.”

Antoinet de Jong, eigenaresse van To Flow, is een van de initiatiefnemers van de proef. “Ik kwam op het idee toen ik vorig jaar een webinar volgde over het Preventieakkoord. Een initiatief van de overheid om mensen aan te zetten tot een gezonde leefstijl. Ik gaf op dat moment privétraining aan leefstijlcoach Rianda Nannes. ‘Hier moeten we iets mee doen’, zei ik tegen haar. Ik zie uit eigen ervaring dat een laag inkomen te vaak een obstakel is om aan je gezondheid te werken. Mensen met een kleine portemonnee kunnen gebruik maken van een tegoed op de Dijk en Waardpas om te sporten, maar als dat tegoed op is zie ik ze meestal afhaken.”

Buiten de boot

Ook Rianda (Studio Re-New) ondervindt in de praktijk dat geld vaak een struikelblok is om gebruik te maken van haar kennis en expertise. “Ik zie in mijn praktijk vaak alleen de mensen terug met een hoger inkomen. Voor mensen die bijvoorbeeld diabetes of obesitas hebben zijn wel programma’s die worden vergoed. Wil je preventief aan je gezondheid werken en heb je geen medische doorverwijzing dan zijn de kosten voor eigen rekening. Doodzonde, want een hele grote groep valt nu buiten de boot. Dat zou niet zo moeten zijn.”

Antoinet en Rianda stelden daarom een intensief programma samen waarin bewoners die een inkomen hebben onder modaal,  kosteloos een half jaar aan hun gezondheid konden werken. Gemeente Dijk en Waard stelde vanuit het lokaal Preventieakkoord daarvoor een subsidie ter beschikking. Deelnemers kunnen sowieso twee keer per week lichamelijk bezig zijn met Pilates, yoga en Fitness training. Antoinet en Rianda hebben daarnaast nog een drietal workshops gegeven. “Deze worden geleid door trainers en therapeuten die binnen To Flow werkzaam zijn. Zo hebben we een ademworkshop, familieopstelling en bokscaching georganiseerd.”

Trauma

Naast de fysieke trainingen wordt de geest niet vergeten. In zes groepsbijeenkomsten krijgen de deelnemers educatie over voeding, de werking van het lichaam, patronen doorbreken, ontgiften, alcohol, lichamelijke klachten en stress. Rianda: “Daarnaast geef ik drie individuele coaching sessies. Daarin probeer ik erachter te komen wat de oorzaak is van iemands ongezonde leefstijl. Dat kan bijvoorbeeld een trauma zijn.”

Oud zeer lag ook aan de basis aan het eetgedrag van Patricia Kooij (67) uit Noord-Scharwoude, ontdekte ze tijdens een van die coaching sessies. “Ik heb altijd een haat-liefdeverhouding gehad met eten. Kon me zo nu en dan moeilijk beheersen met snoep of lekkere dingen en voelde me daar dan weer schuldig over. Ik gebruikte eten als vorm van troost. Ik heb talloze diëten gevolgd, maar die hielpen niet. Hier leer ik dat het ok is om ook af en toe een patatje te eten.” Rianda: “We gebruiken het woord dieet hier niet. Ik ga samen met de deelnemer op zoek naar een gezondere leefstijl die ook vol te houden is. Daarin hoort ook af en toe een patatje.”

Openbaring

Patricia: “Dit programma was echt een openbaring voor mij. Ik voel me minder schuldig over eten. Ook lichamelijk zit ik beter in mijn vel. Na mijn heupoperatie heb ik veel last van pijn gehad. Dat is door de Pilates-oefeningen sterk verminderd. Ook mijn stijve schouders zijn veel soepeler geworden.” Patricia prijst zichzelf gelukkig dat ze zich een half jaar geleden heeft aangemeld. Dat het programma gratis was speelde een zeker een rol. “Als ik toen wist wat ik nu weet dan had ik daar ook nog wel voor willen sparen. Maar als ik eerlijk terugkijk dan had ik die stap waarschijnlijk nooit gezet.”

Groepsgevoel

Deelnemer Linda Beers is dankbaar dat haar autismecoach haar heeft getipt. “Ik had een ongezonde relatie met eten. Bodemdrift. Als ik een zak chips at dan moest ie ook leeg. Ik was wel lid van een sportschool, maar ging weinig heen. Ik miste dat groepsgevoel dat ik hier heb, die stok achter de deur om toch te gaan, ook als ik een keer geen zin heb. Door daarnaast anders te gaan eten, begon ik mij steeds beter te voelen. Ik heb hier geleerd om mezelf ook af en toe rust te gunnen. Het gaat nu zo goed dat ik geen antidepressiva meer hoef te slikken.”

Dit programma moet een structureel vervolg krijgen, vinden Antoinet en Rianda. Antoinet: “Geld mag nooit een obstakel zijn om aan je gezondheid te werken.” En ja daar hangt inderdaad een prijskaartje aan, erkent Rianda. “Maar de zorgkosten die we moeten betalen als we niet werken aan preventie zijn vele malen hoger.”