Maren maakt zich druk om het milieu en schrijft de burgemeester een brief

Trots laat Maren de brief zien van politicus Rob Jetten – handgeschreven en met foto met handtekening – die ze ontving op haar noodkreet aan de overheid. Ook de burgemeester van Dijk en Waard nam meteen contact op nadat hij haar brief ontving. Allemaal goed en aardig, maar het is de 11-jarige inwoonster van Heerhugowaard wel menens: “Er moet nu echt wat gebeuren, anders gaat de aarde kapot!”

Zorgen

Maren ziet er uit als een vrolijke tiener die weinig andere zorgen heeft dan het cijfer dat ze haalt voor een topotoets en of haar zakgeld wel op tijd wordt overgemaakt. Maar in haar koppie heeft ze veel zorgen. Over het milieu, over hoe we omgaan met onze planeet en over de klimaatveranderingen. Soms slaapt ze er zelfs slecht van. En dat is niet de bedoeling natuurlijk voor een elfjarige, maar het is tegelijkertijd bewonderenswaardig. Vindt ook haar vader, die trots is op zijn slimme en betrokken dochter, en de burgemeester die haar brief zelfs op zijn Facebookpagina plaatste.

Brief

Toen ze afgelopen zomer naar Italië op vakantie was en er hagelstenen zo groot als eieren uit de lucht kwamen, drong het goed tot Maren door: dit gaat echt niet goed. En toen ze laatst met haar gezin in de duinen van Schoorl wandelde en midden in de zandvlakte zelfs een picknickbank met z’n voeten in het water stond werd haar ook duidelijk dat er echt veel meer regen valt dan normaal. Ze besloot actie te ondernemen en een brief op te stellen met daarin een noodkreet.

Burgemeester

Hoe het met de rest van haar klasgenoten zit? “Nou eigenlijk interesseert het niemand in mijn klas. Niet echt. Natuurlijk wil iedereen dat het goed gaat met het milieu, maar echt actie ondernemen vindt niemand nodig. Maar ik wel!” Daarom heeft ze om hulp gevraagd. Iets wat burgemeester Maarten Poorter enorm kan waarderen:

‘Ik vind het super goed dat Maren in actie is gekomen. Maren roept de politiek op meer te doen voor het klimaat. Juist voor de jongste generatie zijn we dat verplicht. We moeten nu zorgen dat we over 50 of 100 jaar nog steeds op deze aarde kunnen leven. Ook in je eigen woonplaats kun je veel doen, dus ik ga met Maren en haar klas praten over haar ideeën voor Dijk en Waard.’

Schoolplein vergroenen

Inmiddels vinden er gesprekken plaats tussen de gemeente en de school van Maren en worden er plannen gemaakt om het schoolplein van de Zappelin te vergroenen. Daar is Maren blij mee want het schoolplein is nu een grote tegelvlakte, maar ze zou ook graag zien dat er op de langere termijn wordt geïnvesteerd in de toekomst. Ze heeft daar wel wat ideeën over. “Sowieso zou ik het heel logisch vinden als klimaat ook een vak wordt op school, net als Engels of biologie.” Op de basisschool maar zeker op het voortgezet onderwijs kan in die les heel veel worden uitgelegd over afval scheiden, over duurzaamheid en ook over het belang van het voortbestaan van bijvoorbeeld bijen en andere insecten. Vindt Maren. “Tijdens die lessen kun je ok excursies maken naar het afvalscheidingsstation, de vuilverbrandingscentrale of gewoon de natuur in om te zien wat de invloed van het klimaat op de natuur is. ”Maar ook heeft ze al een praktische invulling bedacht voor deze lesuren: “We kunnen tijdens deze les ook naar buiten gaan om zwerfafval te prikken. Misschien kunnen we er een wedstrijdje van maken, wie het meeste vuil ophaalt Leuk en goed tegelijk!”

 

Marens vader besluit: “Het zou mooi zijn als de noodkreet van Maren wordt gehoord en wordt opgepakt. Zij heeft de eerste stap gezet, nu is de gemeente aan zet!”